19
07/2016
0

Mit együnk Görögországban?

mit-egyunk-gorogorszagban.jpg

Görögország nem csak ókori nevezetességeiről és páratlan szépségű tájairól híres, hanem bizony gasztronómiája is mindenképpen figyelmet érdemel. Területén járva megéri betérni valamelyik helyi tavernába, és végigkóstolni mindazokat az ínyencségeket, melyek magukon viselik a görög konyhaművészet jellegzetességeit.

Saláták a legnépszerűbb előételek

A tzatziki névre hallgató joghurtos uborkasalátát mindannyian jól ismerjük, de természetesen ennyiben nem merül ki az előételként fogyasztott saláták köre. A paradicsomsaláta éppen oly gyakran kerül az asztalra, mint a fetával készült görögsaláta, a céklasaláta, vagy például a ráksaláta, mely igazán fenséges falatnak bizonyul.

Változatos főételek a húsféléktől a tésztaételekig

A görög konyha rendkívül változatos finomságokat kínál főételként, így a jól ismert gyros mellett sokféle húst megkóstolhatunk a tavernákban. A nyárson sütött hús, a paradicsomos mártásban úszkáló húsgombócok, a paradicsomos marhasült, vagy a citromos csirke legalább olyan jó választásnak bizonyulnak, mint a muszaka, a töltött zöldségek, a bolognai makaróni, vagy a boros paradicsommártásban készült kakas. Természetesen azok is megtalálják számításukat, akik kerülik a húsételeket, számukra a paradicsomos zöldbab, vagy például a sajtos tészta lehet remek választás.

Tengeri étkek különleges ízesítéssel

Tengerparti ország lévén természetesen a halak is rendszeresen az asztalra kerülnek. A tengeri márna, az angolna, a sült tőkehal, a makréla mellett a kardhalat is sokan kedvelik. Érdemes megkóstolni a polipot, a tintahalat, a kagylót, vagy a homárral készült tésztát is. Ha érzékenyebb a gyomrunk, akkor hasznos lehet a probiotikumok szedése, melyet megéri magunkkal vinni az utazásra is, ha esetleg sikerülne túlenni magunkat az utánozhatatlan görög finomságokból. A hasmenés az egész nyaralást tönkreteheti, ám az emésztőrendszer megfelelő előkészítésével elkerülhetjük az ebből fakadó kellemetlenségeket.

Röviditalok és borok

A nyaralás idején fontos ügyelni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, ám esténként egy fenséges vacsora mellé mindenképp kóstoljuk meg azokat a tipikus görög italokat, melyek világszerte ismertek és kedveltek. A helyiek a Metaxára a legbüszkébbek, de az Ouzo szintén igen népszerű. A napsütéses órák számának köszönhetően kiváló szőlő terem Görögországban, amelyből mennyei borokat készítenek a helyi termelők. Napközben egy finom török kávéval, vagy frappéval frissíthetjük fel magunkat, ami valamelyik kávézó teraszán elszürcsölve a hamisítatlan görög ebéd utáni szieszta élményét nyújtja. (X)

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr428901030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása