21
06/2016
0

"Testvéreim, gyertek gyorsan, a csillagokat iszom!" - programajánló

szerzaszt.jpgIllusztráció (forrás)

Június 25-én, szombaton, a Múzeumok Éjszakájának napján még megnézhetitek Saly Noémi tárlatvezetésével a Szerzetesek asztalánál című kiállítást a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. A kiállítás másnap bezár, ez az utolsó lehetőség, hogy megismerjétek a szerzetesek és a gasztronómia igencsak szoros kapcsolatát bemutató tárlatot.

A kiállítás 9 téma köré csoportosítva mutatja be a kolostorok "gasztro életét". Sok-sok információra, részletre derül fény a tárlaton is, ezek azonban Saly Noémi segítségével megelevenednek. A kiállítás kurátora annyira szemléletesen meséli el a szerzetesek életét, szokásait, hogy a látogató úgy érzi, ő maga is látta, hogyan sütik a kenyeret, főzik a sört, keverik a likőröket. Saly Noémi egy rendkívül jó előadó, akit egyszer az életben élőben is látni, hallani kell. Ez most egy remek alkalom a találkozásra.

salyinoemi.jpg
A tárlatvezetésen kiderül például, hogy mi az összefüggés Krisztus teste és a hókuszpók között? Mitől különleges a misebor? A katolikusok miért miséznek fehérborral? Mi történik, ha böjt címén egy hétig csak sört iszik a szerzetes? Egyáltalán, miért kell  alkoholos italokat inniuk a szerzeteseknek? Hogyan őrzik a Chartreuse titkát? Miért kell a gyümölcsöst a temetőbe telepíteni? Miért nem mehetnek a ferencesek a rend ruhájában méhek közelébe? Miért tartanak a keresztény halak jobbról balra?

Ha ez sem lenne elég, aznap szerzetesi vásár is lesz a múzeumban. A látogatók délután kettőtől bencés, ferences, ciszterci testvérekkel és nővérekkel beszélgethetnek a megszentelt életről. De aki nemcsak lelki megtisztulásra és felüdülésre vágyik, az megvásárolhatja a különböző rendek műhelyeiben készült kézműves termékeket is - ígérik a szervezők.

A kiállítók között ott lesznek:
Boldogasszony Iskolanővérek - -Boldogasszony Konyhája
Zirci Apátsági Serfőzde - apátsági sörök
Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont - likőrök, szappanok
Boldogasszony Iskolanővérek Mátraalja Misszió - praktikus használati tárgyak
Pannonhalmi Főapátság - Benedictinus apátsági termékek (15 és 19 órakor csokit is lehet kóstolni!)
Páter Sajt - sajtok, balzsamecetek, snackek

17 és 19 óra tárlatvezetés a Szerzetesek asztalánál című kiállításon.

A múzeum ezen kívül sok érdekes programot kínál, érdemes körülnézni a honlapon. Az első kétszáz, ott vásároltkarszalag mellé például „Szerzetesek asztalánál” teakeveréket adnak ajándékba.

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr518812630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása