06/2016
Három trükk, és mindenki imádni fogja a tökfőzeléked
Az első roppant egyszerű, alaplével kell főzni. Én zöldségalaplevet használok, azt szoktam nagy mennyiségben főzni, fél literenként lefagyasztom. Ha SOS kell, levágom a pillepalackot, fedő alatt nagyjából 10 perc alatt kiolvad. Amúgy este előveszem, reggel főzök.
A másik se nagyon bonyolult, de beválik. Magam sem értem, de sok-sok próba után azt kell mondanom, szinte mindenkinél működik. A trükk a következő: a tököt nem gyalulni kell, hanem kockára vágni. Nagyobb kockára. Állítólag így sokkal bizalomgerjesztőbb, van állaga, nem masszaszerű, mint a gyalult tökből készült. Felnőtt férfiak fogalmazták ezt meg, és boldogan ették a főzeléket.
Van egy harmadik is, de ez már tényleg semmiség: minimális keményítőt használok a sűrítéshez, éppen csak legyen benne valami, de még így is inkább folyékony, mint nem. Semmi liszt. Sőt tejföl se, mindenki döntse el maga, hogy kér-e bele, vagy sem.
Hozzávalók:
1 kg tök
1 közepes lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kis csokor kapor
4-5 dl alaplé
1 tk kukoricakeményítő
1-2 ek borecet
só
olaj
A tököt megpucolom és nem túl kicsi kockákra vágom. A hagymát megpucolom, apróra vágom.
Az olajon megdinsztelem a hagymát. Rádobom a tököt, belereszelem a fokhagymát, sózom, öntök rá alaplevet, és fedő alatt puhára főzöm.
Közben a kaprot forró vízbe dobom 2 percre. Amikor a tök majdnem megfőtt, egy kevés levet kiveszek, hűlni hagyom pár percig, majd beleteszem a kaprot, és botmixerrel turmixolom. Elkeverem benne a keményítőt, ráöntöm a tökre, és két percig főzöm még.
Elzárom a gázt, borecettel, ha szükséges, sóval ízesítem.
Magában tálalom, de kiteszem az asztalra a tejfölt:)
A purinszegény diétába remekül beilleszthető.
Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon is!
Update: sajnálom, de kimoderáltam az összes kommentet. Ha érdemileg nem tudtok semmit hozzátenni, inkább máshova írogassatok:)