08
06/2016
1

Csak kényelmesen: falusi pite - cottage pie

falusi_pie.jpg

Létezik az angolban a „comfort food” kategória, amely, ahogy a neve is mutatja, a „kényelmes” ételek gyűjtőneve. Kényelem alatt értjük, hogy korábban el lehet készíteni, majd csak sütni kell, gyorsan össze lehet dobni, majd sülhet magában, nem kell foglalkozni vele. Sok emberre lehet elegendő mennyiséget készíteni viszonylag kis időbefektetéssel.

A „kényelmes ételek” általában kiadós egytálételek, ez tőlünk nyugatra bőven elég szokott lenni. Arrafelé nem a levesek foglyai az emberek, de ezt én mondom, akinek tényleg nem eszem levest. Ha valaki rászokott, megértem, hogy nem osztja a véleményem. A mindenekfeletti egészségességéről más elképzeléseim vannak: ha az ember iszik elég vizet, akkor a leves már nem annyira fontos. Az viszont tény, hogy még mindig nagyon kevés vizet iszunk, és nagyon sokaknak a leves jelenti a nap legbőségesebb, ha nem az egyetlen folyadékbevitelét. A sört nem számoltam bele, lehet, hogy hiba volt:)

Minden esetre szoros összefüggés van bizonyos bélmozgások és a folyadékbevitel között. Csak egyszer egy hétig próbáljátok ki, hogy megisszátok azt a napi másfél-két liter vizet (nem gyümölcslevet, nem kávét, VIZET), és mindenki megérti, mire gondolok.

Azt megfigyeltétek már, hogy "rá lehet szokni" bizonyos vizekre? Csapvizekről beszélek, én azt iszom itthon. Ha például Kolozsvárra utazom, ahol szintén csapvizet iszom, az első pár napban az ottani víz nem oltja a szomjam. Gondolom, rászokok az itthoni összetételére, és ha hazautazom, a szervezetemnek át kell állnia a másfajta ásványi anyagokra.

Na de vissza a kényelmes ételekre. Pásztorpitét csak magunknak nem szoktam készíteni, ebből valóban csak sokat érdemes és lehet főzni. Nagyobb társaságnak annál inkább: előre összekészítem, aznap betolom a sütőbe, és mindenki boldog lesz. Amúgy a shepherd's pie hagyományosan bárányból készül, minden más, ami pont olyan, de másféle hús van benne, az cottage pie

Az az igazság, hogy a hozzávalókat ennél az ételnél sem szoktam mérni, a kényelmes voltához tartozik, hogy lazán, csak úgy „szemre” teszem bele a cuccokat. Abban egészen biztos vagyok, hogy az angol pásztorok sem vacakoltak túl sokat a méricskéléssel. A tapasztalat meg azt mutatja, hogy ha hallgatunk az érzéseinkre, mindig finom lesz:)

Hozzávalók:

40 dkg. darált disznó- vagy marhahús
1 nagyobb sárgarépa
3-4 fokhagymagerezd
1 nagy fej hagyma
1 dl sűrített paradicsom
2 dl száraz vörösbor
alaplé
rozmaring
kakukkfű
2 ek olaj, vagy zsír
80 dkg krumpli
3 tojás sárgája
8-10 dkg parmezán (vagy más ízes sajt – ha lehet ezúttal kerüljük a trapistát)
kevés vaj és tej
só, bors

A krumplit megpucolom, kockákra vágom, és sós vízben főni teszem.

A hagymát apróra vágom, a sárgarépát a reszelő apró (vagy nagy) lyukán lereszelem.

Az olajon, vagy zsíron a húst fehéredésig kevergetem, rádobom a hagymát, a zúzott fokhagymát, a  sárgarépát, sózom, borsozom, és kevergetve pirítom. Pár perc múlva beleöntöm a paradicsomot, a bort, kakukkfűvel, rozmaringgal ízesítem, és tovább főzöm, míg elfövi a levét.

Tűzálló tepsibe öntöm a húst, az már ízlés dolga, hogy milyen vastagon, azaz mekkora tálba. Szerintem nagyjából fele-fele arányban legyen benne krumpli és hús, de ne túl vastagon. Ezen persze mindenki saját ízlése és elvárása szerint változtathat.

A főtt krumplit a vajjal és a tejjel összetöröm, elkeverem benne a tojássárgákat és a sajt felét. Magyarán készítek egy tojásos-sajtos, nem túl lágy krumplipürét. Ha szükséges, sózom. A húsra egyengetem, megszórom a maradék sajttal. Kicsit fel lehet borzolni a tetejét villával, hogy szebb legyen

200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm. Tálalás előtt 10-15 percig pihentetem, majd tálalom. Ha úgy alakul, salátát kínálok mellé, de magában is elég szaftos.

Ha éppen marad, másnap újramelegíthető. Teflon serpenyőben át szoktam rakni, pici vizet töltök alá, és fedő alatt, a gőzben megmelegítem.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon is!

Címkék: főétel húsos

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr588789318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sic! 2016.06.08. 18:46:05

Szép teória, de a helyzet az, hogy a ”comfort food” kifejezes egyáltalán nem arra utal, hogy könnyen elkészíthető lenne, sőt... A "comfort food" az a kaja, amivel megvígasztalod ("to comfort") magad, amikor minden félresikerül, és még az eső is szakad. Ezek sokszor éppen azok a macerásabb ételek, amiket a ráérő nagyi készített neked, amikor beteg voltál - a magyar konyhában mondjuk a rántott csirke, a húsleves, a madártej...attól függően, neked mit adtak ilyenkor.
süti beállítások módosítása