05/20161
Epres, feketeribizlis galette
Ez nem túl bonyolult sütemény - jegyezte meg Krmpl, miután végignézte, hogy kinyújtottam a tésztát, megkentem lekvárral, megszórtam a töltelékkel és visszahajtogattam a tészta széleit.
Szerencse, hogy nem minden bonyolult. A töltelék szedett-vedettsége ellenére annyira finom süteményt készítenem, hogy Krmplnak azt is meg kellett jegyeznie: ez finom, pedig nincs is benne csoki!
A töltelék tényleg maradékokból állt össze, volt egy kanálnyi áfonyalekvár, 10 dekányi citrusos eperkompót, meg ugyanannyi eper. No meg a feketeribizli, amit már két napja kivettem a fagyasztóból. Ezeket kellett felhasználni, önmagában semmire nem lett volna elég egyik sem, együtt fenséges süteményt alkottak.
Hozzávalók:
a tésztához:
20 dkg liszt
7 dkg teljeskiőrlésű liszt
5 dkg kukoricadara
8 dkg cukor
1/4 tk só
11 dkg hideg vaj
60 ml hideg víz
a töltelékhez:
4-5 ek lekvár - most 1 áfonya, 4 cukormentes barack
30 dkg feketeribizli
10 dkg eperkompót
10 dkg eper
3 ek cukor
2 ek keményítő
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Nem gond, ha a vajból nagyobb darabok is maradnak, a lényeg, hogy ne olvadjon meg! 2 órára betesszük a hűtőbe.
Ha eleget pihent, kivesszük, és sütőpapírral bélelt tepsiben kinyújtjuk. Könnyebb így, mint utólag átügyeskedni a tepsibe, bár az sem lehetetlen feladat. Úgy érzéssel: ne legyen se túl vékony, se túl vastag, elférjen a tepsiben, és a meglévő töltelékünk befedje.
A töltelékhez összekeverjük a gyümölcsöket, megszórjuk 3 ek cukorral. Ha levet enged, beleforgatjuk a keményítőt is.
A tésztát megkenjük lekvárral úgy, hogy a szélén kihagyunk annyit, amennyit majd visszahajtunk. 2-3 centinyit. A lekvárra halmozzuk a tölteléket, és visszahajtjuk a tészta szélét. Megkenhetjük tojással a tészta széleit, akkor szebb lesz, de nem tojásmentes. Megszórhatjuk cukorral, az is jól mutat rajta.
180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Annak örülünk, ha sütés közben kifolyt a gyümölcs leve, az nagyon-nagyon finom.
Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon is!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.