05/20160
Lombard varangyok, vagyis pálinkás sörkorcsolya
Elég összetett a cím, majdnem minden benne van. Azon túl, hogy nem békából készül, csak az alakja miatt nevezik - csúfolják? - így a lombardok egyik kedvenc street foodját. Becsületes neve: sciatt, és pálinkás sörtésztában sütött sajtot jelent Olaszországban bitto-t rejtenek bele, itthon ami akad. Mondjuk az nem árt, ha karakteresebb ízű sajtot választunk, hogy ne csak gusztusosan nyúljon a közepe, hanem legyen valami plusz íze is.
Azért mondom, hogy plusz, mert a hajdinaliszttől már különös, a pálinkától még különösebb a tésztája. Ez a pálinkát az ételbe vonal bejött nekem:) Grappát Olaszországban sem öntenek bele mindenhol, de kár lenne kihagyni, nagyon pikáns lesz tőle a sciatt.
A Giro-n hegyi szakaszok következnek, még négy nap, és vége a versenynek. Steven Kruijswijk, bár tudja, hogy elkiabálni nem szabad semmit, bizakodó, hiszen mint azt maga is mondta: nincs gyenge pontja. Vincenzo Nibali továbbra sem érti, mi történt vele, de nem adja fel, küzd tovább, egy jobb eredmény reményében.
Hozzávalók:
10 dkg hajdinaliszt
6,6 dkg fehérliszt
1 g élesztő
1 dl ásványvíz
3 cl pálinka (grappa) - elmaradhat
só
sajtkockák
olaj a sütéshez
A hozzávalókat összekeverjük, ha kell, kicsi vizet öntünk még hozzá. Sűrű tésztát kell kapnunk. MInimum 2-3 órát pihenni hagyjuk, ezután jól összekeverjük megint, ha szükséges, pici vizet még öntünk hozzá.
A sajtot kockákra vágjuk, belekeverjük a tésztába. egy serpenyőbe olajat öntünk (bőven, ne sajnáljuk), felforrósítjuk. Két kanál segítségével "gombócokat" szaggatunk az olajba úgy, hogy mindengyik közepén legyen egy sajtkocka. (Az olajnak a gombócok feléig kell érni.)
Pár perc alatt, többször megforgatva, pirosra sütjük. Azonnal tálaljuk, magában, sörrel, vagy salátával.
Holnaptól Chilii kíséri a fiúkat.
Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon is!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.