05/20160
Falatnyi boldogság: citromos, lime-os korongok
Fotó: Krumpli Béla
Úgy vagyok összerakva, hogy a részletek különösen izgatnak, ezt nem csak én figyeltem meg, benne van a horoszkópomba is. Annyira, hogy ha nem figyelek, el is tudok veszni bennük. Ez különösen előnytelen tud lenni, amikor mondjuk a tavaszi nagytakarítást az íróasztal "mindent bele" fiókjával kezdem, és fél napig nem is jutok tovább, utána meg elfáradok.
Továbbá megmutatkozik olyankor is, amikor a kezem ügyébe eső cetliket apró darabokra tépdesem módszeresen. Aztán miniatűr hajókat gyártok belőlük.
Máskor persze előny, hogy kiigazodom az apró részletekben is. Meg olyankor is jó, amikor a nagy citromkenyérből gyártok apró korongokat. Sokkal kevesebb lesz, tovább tart beleönteni a formába, összességében megsütni is. Cserében viszont kis cuki falatokat tudok felmutatni, nem kell olyan sok édességet megenni... Ja, és értelmet adok a muffin formáimnak, amelyeket rendeltetésszerűen gyakorlatilag még soha nem használtam.
Hozzávalók:
112 g vaj
130 g cukor
1-1 tk reszelt citrom-, és limehéj
1-1 tk citrom- és limelé
2 nagy tojás
15 g liszt
1/4 tk só
a sziruphoz:
30 g
4 ml víz
1/2 lime leve
A vajat keverjük el 130g cukorral. Tegyük bele a citrom és lime levét és reszelt héját, majd a tojásokat. Keverjük bele fokozatosan a lisztet és a sót. Egy-egy teáskanálnyi masszát tegyünk a muffin formákba, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg 15 perc alatt.
Közben 4 ml vízből, és a 30 g cukorból pár perc alatt főzzünk szirupot. Facsarjuk bele a lime levét, és ecsettel kenjük át minden megsült sütemény tetejét.
Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon is!
Recept innen.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.