12
05/2016
0

Torta caprese alle noci - lisztmentes, diós csokitorta

dioscsoki.jpgFotó: Krumpli Béla

Bevallom, tegnap inkább a Bocuse d'Or szakácsolimpia európai döntőjét követtem, ezt talán mindenki elnézi nekem. Széll Tamáséknak gratulálok, megérdemelt eredmény ez, elképesztően sok munka van mögötte.

A fiúk tegnapi 233 kilométere se semmi persze. Ma "mindössze" 165 kilométert tekernek Campania és Abruzzo megyék között.

Valahogy ismét egy tortát választottam. Csokoládétortát. Lisztmentes csokitortát. Eredetét nem nagyon lehet kideríteni. Van, aki echte nápolyinak tartja, mások kicsit megengedőbbek, és egész Campania megyei desszertnek nevezik. És vannak a realisták, akik Dél-Olaszországot tartják a "hazájának".

Több változata ismert, van a fehércsokis citromos, a mandulás, meg a diós. Miután a világon egészen sok olyan település van ahol az első kettő nem alapértelmezett gyümölcs, a diósat választottam. Persze, manapság mindenhol lehet vásárolni mandulát, de ezek többsége teljesen íztelen, azzal meg úgy vagyok, hogy jó-jó, de minek?!

Ezzel szemben dióból is egyre több az íztelen, de abból legalább van választási lehetőség, nyugodtan éljünk a lehetőséggel, és kóstolgassuk, mielőtt megvásároljuk. És ha íztelen, menjünk tovább.

Hozzávalók:

25 dkg dióbél
20 dkg cukor
20 dkg vaj
5 közepes tojás
25 dkg csokoládé (70%-os)

A dióbelet száraz serpenyőben megpörköljük, majd aprítóban addig aprítjuk, míg még maradnak benne kisebb darabkák is. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a cukorral, majd egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, majd beleöntjük a csokoládét, majd az aprított diót, és jól elkeverjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, óvatosan hozzáadjuk a masszához.

Egy 24-25 cm-es kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, oldalát kivajazzuk. Beleöntjük a tésztát, elsimítjuk a tetejét, és 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt megsütjük.

Kihűtve szeleteljük.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr848708148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása