04/20163
A világ legjobb ukrán céklasalátája
ehet, hogy hihetetlen, de én még mindig nem vásároltam bolti majonézt. Soha. Körülbelül rövidebb idő elkészíteni, mint leszaladni a ház aljában lévő boltba. És az ecetes tormát is magunk készítjük, igaz, ebben nagy segítség Lord Kenwood, nélküle nem menne. Annyira zokognék ugyanis, hogy nem látnám a reszelőt. És a tormán sajnos meglátszik, ha vér kerül bele.
Szóval ezt a céklasalátát akkor készítsétek el, ha legalább a torma házi. Ha nem is saját készítésű, de piacon vásároltátok.
És akkor igazat adtok majd Attilának, aki szerint egyetlen céklasalátának van létjogosultsága a világon, és ez az. Mondjuk Attila családi vonalon elfogult, de teljesen igaza van.
Ne essetek abba a hibába, amibe én is: sok-sok évekig nem készítettem el, csak hallgattam Attilát, hogy ez mennyire finom, és gondolkodtam, hogy vajon tényleg? Azóta meg nem győzöm elég gyakran készíteni.
Szoktam sült céklából is készíteni, a pároltból viszont sokkal gyorsabb, és van úgy, hogy sietek.
Hozzávalók:
1 kg cékla (sütve, vagy párolva)
2 dl majonéz
2 dl tejföl (tejszín)
3-5 ek ecetes torma
só
esetleg pici cukor
A céklát megpucoljuk, lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, sózzuk, és egy edényben, fedő alatt puhára pároljuk. (Esetleg egy pici vizet öntünk alá, de erre nincs mindig szükség.) A majonézt összekeverjük a tejföllel és a tormával. Ha nagyon ecetes, kevés cukorral lágyíthatjuk, ha kell, sózzuk. 1-2 órát pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
farkasmari72 2016.04.27. 20:55:49
Lehet róla szó?
Marika
Cormorant 2016.04.27. 20:58:50
Ez a hazi orosz verzio!
gombakomba 2016.04.28. 09:50:35
1 üveg ecetes cékla csíkokra vágva
2 fej vöröshagyma vékonyan felszelve, vagy apróra kockázva
1 kg héjában főtt krumpli karikára vágva
A fentiek összeforgatva, akár pár órát állni hagyva,
majd tartármártással összeforgatva.