12
04/2016
0

Zöldfűszeres báránypástétom

baranysajt.jpgFotó: Krumpli Béla

Bárány: sajt, drob, pástétom. Kinek melyik tetszik. Becsületes neve a drob, a legjobban a sajt írja körül, már amennyiben létező ételhez akarjuk hasonlítani. És most nem a tejtermékre gondolunk, hanem a disznósajtra. A pástétom pedig azért jó, hogy annak se vegyük el a kedvét, aki nem ismeri a drobot, viszont rosszul lesz a disznósajttól.

Hagyományosan a báránysajt többnyire olyan bárányból készül, amelyik még füvet sem látott. Amit húsvétra vágnak le, már amikor olyan korán van a húsvét, hogy lehet még találni szopós bárányt. Merthogy a báránysajt hagyományos román étel, amit húsvétkor fogyasztanak. Idén májusra esik az ortodox húsvét, olyankor már minden bárány megkóstolta a füvet, elkezdődött tehát a birkává válásuk, ami a húsuk ízén is érződik.

A tavaszt Erdélyben nem csak a báránysajttal hirdetik, hanem mindenféle zöld növény, amit március elejétől-közepétől a piacokon árulnak. A friss csalán, spenót, medvehagyma, zöldhagyma, zöld fokhagyma. Ha végignéz az ember a pultokon, mindenhol csak zöldet lát, ezerféle árnyalatban, formában, és ízben.

Az én báránysajtomba ezt a rengeteg zöldet is bele szoktam vágni. Ha itt készítem, csalán nem kerül bele, sőt zöld fokhagyma sem, mert ezeket a piacon nem tudom megvásárolni. Teszek helyette medvehagymát, kaprot, petrezselymet, zöldhagymát. Sokat, nagyon sokat, hogy szinte a bárány lesz a zöldek kísérője, és nem fordítva.

Magyarországon nem kínálják ugyan, de a hentessel meg lehet beszélni, ha báránybelsőségre lenne szükségünk. Kicsit nevetnek, de beszerzik. Aztán ha megkóstolják a végeredményt, legközelebb már ők kérdezik, hogy ne hozzanak-e.

Hozzávalók:

fél kilónyi bárányaprólék: tüdő, máj, vese, szív, tüdő
3 tojás
1-1 csokor zöldhagyma, petrezselyem, kapor
1 kisebb csokor medvehagyma
1 bárány hájhártyája (elmaradhat) vagy:
vaj és zsemlemorzsa

bors
babérlevél

A bárányaprólékot feltesszük főni, a vizet babérlevéllel, fekete bors szemekkel, sóval ízesítjük. A víz tetején úszó szerveket idődről-időre forgassuk meg, hogy egyik felük se maradjon nyers.

Ha megfőttek, kicsit kihűtöm, majd nagyon-nagyon apróra vágjuk. Lehet darálni is, de úgy elveszti rusztikus jellegét, no meg nem jut bele az a szeretetünk, ami bizony, megérződik a végeredményen. Felaprítjuk a zöldfűszereket is, összekeverjük a báránnyal. Beleütjük a tojásokat, sózzuk, és alaposan összekeverjük.

Ha megvan a hájhártyánk, belesimítjuk egy tepsibe úgy, hogy a végei kilógjanak a tálból. Ráhalmozzuk a masszát, elsimítjuk a tetejét, és ráhajtogatjuk a hájhártya lelógó széleit. Amennyiben nincs hájhártyánk, a tepsit vastagon kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával, ebbe tesszük a masszát.

180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30-40 perc alatt megsütjük. (Amikor a széle elvált az edény falától,kész van. Ne süssük túl, mert hájhártya nélkül a teteje nagyon kiszárad.)

Kihűtjük, szeleteljük és tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr658590166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása