29
03/2016
0

Fokhagymás, fenyőpereszkés fusilli

gombas_teszta.jpgFotó: Krumpli Béla

Elég jól állunk szárított gombával, anyukámék sokat adtak, meg PK-ék is, mert tudják, hogy mennyire nagyon értékelem. Nagyon örülök neki.

Annyira tudok örülni, hogy Nagytata az elmúlt 101 évből például ezt is megjegyezte, és szokta emlegetni. " Ez az Erika, mindenért úgy tud lelkesedni!" Ennek tényleg örülök, mert szerintem már nem mindennek, és nem úgy szoktam, de ez reménnyel tölt el. Vannak még, akik így tartanak számon. Mert sokkal jobb lelkesnek lenni, mint szájhúzónak.

Szóval van bőven gombánk, figyelnem is kell, hogy fogyjon, ne a molylepkék eledeleként végezze. Már azért sem, mert a molyok úgyis találnak mást, nem fognak éhen veszni. A molyokról amúgy tavaly is írtam egy sikeres bejegyzést:) Azóta nem tudom, változott-e a helyzet, mert közben tél volt, na és az az egy, amit ők nem szeretnek.

Tehát a gombákból mindenfélét készítek, például meglepő módon tésztaételeket. Mert kiderült, hogy nem a tésztával van alapvetően gond, hanem a szósszal. Ha nem elég különleges a cucc, ami rákerül, akkor az nem jó Krmplnak, mondjuk teljesen értem. Kellett pár év, amíg kiderült, de ez az infó mindig jól jön. A gyors ebédek listája bővült ezáltal.

Ez az ebéd éppen fenyőpereszkéből és vargányából készült, de bármilyen más erdei gombából is finom lehet. A gomba felét beáztattam reggel, mert előrelátó voltam, de nem volt elég. A másik fele szárítva került bele a főzőlébe, az is megfőtt hamar.

Hozzávalók:

4 marék szárított gomba (most éppen vargánya és fenyőpereszke vegyesen)
3 dkg vaj
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl vörösbor
0,5 dl tejszín (elmaradhat)

bors
apróra vágott metélőhagyma, petrezselyem
parmezán (elmaradhat)

Időtől függően a gombákat 5-60 percre forró vízbe áztatom. A felét apróra vágom másik felét egyben hagyom, vagy nagyobb darabokra hasítom. (Az áztató levet nem öntöm ki, szükség lehet még rá.)

A vajat megolvasztom egy serpenyőben, rádobom a gombár, pár percig kevergetem, majd felöntöm a borral. Beleszórom a péppé zúzott fokhagymákat, sózom, és puhára főzöm. Ha van itthon tejszín, azt is beleöntöm. (Amennyiben szükséges, a folyadékot az áztató lével, vagy kevés vízzel pótolom.)

Közben megfőzöm a tésztát, leszűröm, tányérokra teszem. Tetejére halmozom a gombát, megszórom apróra vágott snidlinggel, petrezselyemmel, igény szerint parmezánnal. Azonnal tálalom.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr888534650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása