02/20163
Harlekin szelet
Fotó: Krumpli Béla
Nagyon házi sütemény, olyan, amit az ember ünnepekre készít. Szükségünk van hozzá háromféle lekvárra, ezek közül az egyik mindenképp savanykás legyen. Kedvencem a som, de olyan nálunk sincs mindig. Ribizlivel szoktam helyettesíteni. Második lekvárként azt választom, amelyikhez éppen kedvem támad, a harmadik mindig sárgabarack.
A lekvárokat én főzöm be, eleve kevés cukorral, szerintem így finomabb a sütemény is, de ez nyilván ízlés kérdése. Régen a nagymama nagyon cukros lekvárjaival is szerettük.
A fotón nem látszik jól, a három különböző színű lekvárral, és tetején a színes kandírozott gyümölcsökkel nagyon mutatós, igazi, színes bohóc-szeleteket kapunk. Tetejére NAGYON kell a törökmogyoró. Nem mandula, nem dió. TÖRÖKMOGYORÓ.
Hozzávalók:
a lapokhoz:
25 dkg szobahőmérsékletű vaj
15 dkg porcukor
1 tk vaníliakivonat
2 tojás
20 dkg tejföl
55 dkg liszt
¼ tk só
½ tk sütőpor
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd beletesszük a többi hozzávalót, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát fóliába csomagoljuk, és egy-két órára hűtőbe tesszük.
Ezután négy egyenlő részre osszuk. Egyenként kinyújtjuk kb három milliméteresre, és a tepsi hátán, 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt kisütjük. A lapokat kihűtjük.
a töltelékhez:
3 féle lekvár
Megkenjük az első lapot a legsötétebb lekvárral, majd rátesszük a másodikat, megkenjük a világosabb lekvárral, majd a harmadik lapot a legvilágosabbal. Befedjük a negyedik lappal.
a tetejére:
3 tojássárgája
10 dkg porcukor
kandírozott narancs és citromhéj
apróra vágott törökmogyoró
A tojássárgákat és a cukrot mixerrel habosra keverjük, majd elsimítjuk a sütemény tetején. Megszórjuk az apróra vágott kandírozott gyümölcsökkel és mogyoróval, és nagyjából fél napig hagyjuk száradni. Ezalatt az idő alatt a lapok megpuhulnak a lekvároktól, a tetején megszárad a tojásos massza.
Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon is!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.