15
01/2016
0

Kandírozott narancs

kandirozottnarancs.jpgFotó: Krumpli Béla

Lehet azon filozofálgatni, hogy van-e értelme annak a műveletnek, aminek az eredménye (majdnem) ugyanaz, csak közben belevarázsoltunk kicsit több, mint 1 kg cukrot, de tök fölösleges. Télen az ember sokkal megbocsátóbb, még magával is.

Narancsot, személy szerint leginkább azért szoktam kandírozni, mert szép. Aztán meg azért, mert finom. Illetve mert van egy sütemény (recept hamarosan), aminek a tetejére kandírozott gyümölcsöt kell szórni, és a boltinak nem nagyon van íze.

A kandírozáshoz az évek során több módszert ötvöztem. Létezik olyan recept, amelyik három nap alatt jut a végére, azt nem próbálnám ki, ugyanis a kandírozásnak az a lényege, hogy a gyümölcsben lévő víz helyet cseréljen a cukorral. Ehhez idő kell. Ha nincs türelmünk hozzá, a gyümölcs kopogósra szárad, ami szerintem elég sokat levon az élvezeti értékéből.

A kandírozott narancsnak időben elnyúlik a készítése, ám naponta mindössze kb öt-nyolc percet kell foglalkozni vele. Szóval nem nagyon lehet spórolni sem a cukorral, sem az idővel, cserében viszont lesz otthon készített kandírozott narancsunk, ami nekem legalábbis roppant jó érzés.

Van aki nem főzi előre a narancsszeleteket, nekem ez bevált, így biztosan nem lesz ehetetlenül keserű.

Hozzávalók:

4 kezeletlen héjú narancs
30 + 70-80 dkg cukor
3 dl víz

A narancsokat alaposan megmossuk, vastagabb szeletekre vágjuk. Fövő vízbe tesszük, és 15 percig főzzük. Közben elkészítjük a cukorszirupot: a vizet addig főzzük 30 dkg cukorral, míg ez utóbbi elolvad, elzárjuk a gázt, beletesszük a gyümölcsszeleteket. Lefedjük egy tányérral, amire valamilyen nehezéket helyezünk, hogy az összes narancsszeletet belepje a szirup. 24 óra múlva leöntjük a szirupot, 10 dkg cukorral felfőzzük, visszaöntjük a narancsra, lefedjük, és egy napig békén hagyjuk. Ezt ismételgetjük 8-9 napon keresztül (egyszer kimaradt a szirup felforralása), majd kivesszük a narancsokat, alaposan lecsepegtetjük, és tálcán kiszárítjuk.

Étcsokiba lehet mártani, nálunk rendszerint elmarad.

Címkék: desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr108274162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása