14
11/2015
0

Trombitagombás tagliatelle

trombitagombas.jpgFotó: Krumpli Béla

Őszi ebéd, három ország szerencsés találkozása: Olaszország, Románia, Magyarország. Világbéke egy tál ételben. Amire igen nagy szükségünk van. És most a világbékére gondolok.

Nálunk a tészta nem opció, Krmpl valamikor elhatározta, hogy ő azzal nem lakik jól, így tulajdonképpen hiába főzöm, evés után fél órával gondolkodhatok újabb fogáson. Ha mégis tészta, akkor valami nagyon különleges kell, hogy a tésztasága elfelejtődjön, háttérbe kerüljön. Pont olyan, mint amilyen ez lett.

A tagliatelle Rómából érkezett, mert Juditot elkápráztatták az ízek, és formák, és apró műhelyek. Ezt kaptuk hát ajándékba. Egy doboz gondosan csomagolt, házi készítésű citromos tésztát. A trombitagombát Kolozsvárról kaptuk, mert Krisztináék ránk is gondoltak, és hoztak egy csuda csomagot, amiben többek között ez is volt. A kettő meg Budapesten találkozott, egy szerencsés véletlen folytán, amikor úgy éreztem, hogy éppen semmi nincs itthon:)

Citromos tagliatellét itthon nem lehet találni minden sarki boltban, de pár csepp citromlé a gombás vajba is csodát tesz. Vagy meg kell csinálni saját kezűleg a tésztát.

Krmpl értékelése szerint ez lett az utóbbi egy hónap gasztroeseménye, ennél finomabb tésztát soha nem evett. Elég meggyőző:)

Hozzávalók:

25 dkg tagliatelle
2,5 dkg szárított fekete trombitagomba
5 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
pár csepp frissen facsart citromlé

bors
1 csokor petrezselyem

A gombát 2-3 darab kivételével porrá daráljuk. Az egész gombákat vékony csíkokra tépjük. A vajat megolvasztjuk, amikor már mogyoróillata van, és apró, világosbarna darabkák válnak ki belőle, beleszórjuk a gombát, az apróra vágott fokhagymát, sózzuk, és állandó kevergetve 5-8 percig pirítjuk, majd pár csepp citromlével ízesítjük.

A tagliatellét sós vízben kifőzzük, keverjük össze a trombitagombás vajjal, szórjuk meg petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr678078512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása