09/20158
A világ legjobb ételízesítője, csökkentett sótartalommal
Voltam egy konferencián, ahol ráadásul olyan emberek tartottak maguknak egymásnak előadást, akiknek papírjuk van arról, hogy értenek az egészséges étkezéshez. Sőt alakítják, megszabják, hogy mit és hogyan egyen az ország. Mondjuk szerintem, miután szinte mind a SOTE-n végeztek, inkább gyógyítják (értsd: megélnek ebből) azokat az embereket, akik azért lettek betegek, mert ők alakítják az ország étkeztetését.
Bemutatandó, hogy most már mennyire faszán egészségesek a menzák, ebédre luxuskivitelben ugyan, de menzakaját adtak. Csökkentett sótartalmú rettenete. Én tudom, hogy a világ legnagyobb mázlistái közé tartozom, aki utoljára az óvodában evett menzán, de ott Ági néni főzött, aki szeretett bennünket, és neki az volt a jó, ha mi meg azt szerettük, amit ő főzött. Szóval tudom, hogy ezt nem mindenki teheti meg (miért is nem?), stb, stb, de azt tényleg fel nem foghatom, hogy olyan emberek, akik adnak magukra, vallják, hogy mennyire tudatosak, hogyan tudnak nap mint nap ilyen szemetet magukba tolni.
Eddig pár gyerek legalább evett a menzán. Ezután már ők sem fognak. És ha szülő lennék, ennek inkább örülnék...
Ez az ételízesítő valódi zöldségből készült és tartalmaz sót. Nem sokat, pont annyit, hogy már nem kell sózni az ételt. De igazi zöldségekből készült, és nagyon-nagyon jól ki van találva, hogy milyen arányba került bele az ez-az, tehát egyetlen intézmény hűtőjében sem lenne helye. Pedig mennyire praktikus: ilyenkor olcsó és jó ízű a zöldség. Ha rájövünk, hogy valami még hiányzik az ételből, nem kell leszaladni a zöldségeshez, nem kell nekiállni zöldséget pucolni. Megtörtént már, hogy ebből főztem alaplevet is, és remekül bevált.
Egyetlen hátránya van, de tényleg csak egyetlen, hogy miután nincs benne tartósítószer, és só se annyi, amennyivel elálldogálna a kamrapolcon, hűtőben kell tartani. Ott aztán akár a következő őszig is vígan elvan. Már ha marad.
Ja, és ha a fenti érvek nem lennének elegek: gasztróajándéknak is szuper.
Hozzávalók:
20 dkg hagyma
20 dkg petrezselyemgyökér
25 dkg sárgarépa
25 dkg zellergumó
5dkg zellerlevél
10dkg petrezselyemlevél
10 dkg lestyán
15dkg paradicsom
15 dkg só
A hozzávalókat megmosom, pucolom, majd húsdarálón mindent ledarálok, vagy aprítóban aprítom. Jól összekeverem, üvegekbe töltöm, és helyet találok nekik a hűtőbe.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
könyvbolond_konyhatündér 2015.09.27. 16:43:31
Boka1 2015.09.27. 19:11:47
2015.09.27. 19:20:11
A masodik felevel nem: a "vilag legjobb etelizesitoje" kifejezes egy mestersegesen eloallitott (zoldsegek ledaralasabol keszulo takony-allagu izeeeee, soval osszekeverve) feleslegesen energiat (aram) es helyet feleslegesen foglalo szemet neve.
En kizarolag friss zoldsegeket hasznalok, es az eteleimnek nincs szukseguk kulon izesitore, mert a sajat izeik csodalatosak: repa-, hagyma-, zeller-, stb.-izuek, nahat, ki gondolta volna.
Es bizony, en inkabb pucolok zoldseget, hogy friss legyen - a "leszaladok a zoldsegeshez" kifejezest pedig nem ismerem, miutan a heti egyszeri vasarlaskor megveszunk mindent (lista), amit pedig nem, azt azon a heten nem fozunk, majd legkozelebb.
1 kg so - ket felnott es egy majdnem felnott etkezesere - majdnem 1 evig eleg a napi haromszori otthon-etkezes mellett.