09/20150
Fondant au chocolat - sokkolóan jó
Fotó: Krumpli Béla
Durva csokoládétorta, amit ráadásul nagyjából 10 perc alatt lehet összerakni, további fél óra alatt megsül. A nehezebbik része a dolognak ezután kezdődik: meg kell várni, míg kihűl, és ez sajnos több óra is lehet. Hűtőben nem lehet gyorsítani a folyamatot, mert megdermed a csokoládé, és pont a krémességét veszíti el.
Este kell összerakni, és másnap reggel már nagykanállal lehet enni reggelire, és ha mázlink van, kitart uzsonnáig.
Még ennél a tortánál is praktikusabb, mert ebben a krém - ha figyelünk - belesül a tortába. Pontosabban nem sül bele, hanem kellően krémes marad, de nem kell külön foglalkozni vele.
Hozzávalók:
20 dkg csokoládé (70%-os)
24 dkg vaj
40 dkg tojás (mérettől függően 7-8 db)
34 dkg cukor
13 dkg liszt
1-2 evőkanálnyi zsálya apróra vágva, vagy morzsolva
csipetnyi só
A sütőt 170 fokra melegítjük. Egy 24 cm-es tortaformát kivajazunk, az aljára sütőpapírt teszünk.
A vajat felolvasztjuk, beleöntjük a csokoládét és addig kevergetjük, míg elolvad. Egy tálban simára elkeverjük a tojásokat a cukorral - nem kell felverni!
Hozzáöntjük a csokis keveréket és eldolgozzuk, majd beleszitáljuk a lisztet, beledobjuk a zsályát és összekeverjük.
Beleöntjük a formába, és 30-35 perc alatt megsütjük. A közepének még enyhén remegnie kell, ezért ki kell tapasztalni, hogy a saját sütőnkben hány perc alatt készül el.
A formában hagyjuk kihűlni, csak akkor szeletelhető.
Eredeti recept több cukorral és zsálya nélkül.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.