13
09/2015
0

Kandírozott paradicsomos, szezámmagos keksz

aszaltpar.jpgFotó: Krumpli Béla

Ez történik, amikor kandírozott áfonya soha nincs itthon, viszont a paradicsomból még mindig akad, mert azt nagyon féltettem, ezért csak ritkán került elő. Most viszont új világ van, már nem féltek semmit (ez nem igaz), de az tény, hogy a paradicsomot bátran szórom a kekszbe.

Azt nem tudom, hogy mit jelent, hogy az amúgy MINDENT ellepő molylepkék a paradicsomba nem fészkeltek, miközben egy üres befőttesüveg kupakja alatt is találok nyomokat. Azt sem tudom, hogy mi van még a kandírozott paradicsomba, mert egyenesen Kínából kaptam, és azokat a betűket, amivel rányomták például az összetevőket, nem ismerem. De ez a keksz annyira finom, hogy a meglévő készleteket most már felhasználom. Utána vagy kandírozott paradicsomot, vagy újabb remek receptet keresek.

Amúgy ti hogyan védekeztek a molyok ellen? Én leginkább úgy, hogy nem idegeskedem a létezésük miatt. (Mondjuk csak a kamrát lepik el.) Meg néha veszek egy-egy ártalmatlannak tűnő csapdát. Ja, és egyre kevesebb olyan alapanyagot vásárolok, amire éppen nincs szükségem, de úgy gondolom, hogy feltétlenül ott kell állnia a polcon.

A paradicsom miatt mindenki sós kekszre asszociál, szoktam mondani, hogy figyelem, ez édes, nehogy valaki csalódjon. Engem nagyon meg tud viselni, ha nem azt kapom, amire várok, ha már beharangoztak valamit. Emiatt nem eszem egy csomó helyen:)

Az ugye megvan, hogy mi a különbség a kandírozott és aszalt gyümölcsök között? Az előzőben rengeteg hozzáadott cukor van, ráadásul még hőkezelik is, míg utóbbit jó esetben napon, rosszabb esetben speciális szárítókban szárítják, nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Ként viszont gyakran, de ebbe már bele sem megyek...

Hozzávalók:

10 dkg vaj
10 dkg cukor
2 ek méz
2 ek víz
1 tk szódabikarbóna
12 dkg aprószemű zabpehely
15 dkg liszt
4 dkg szezámmag
10 dkg aszalt sárgabarack apróra vágva
10 dkg kandírozott paradicsom apróra vágva (vörösáfonya)

A vajat, a cukrot, a mézet és a vizet összeforraljuk, majd félretesszük.

A szódabikarbónát, a zabpelyhet és a lisztet összekeverjük egy tálban, rátöltjük a vajas keveréket, beleszórjuk az apróra vágott gyümölcsöket és összedolgozzuk.

A tésztából kis golyókat formálunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kb 5 centis távolságra egymástól.

180 okra előmelegített sütőben 8-12 perc alatt megsütjük. A megsült kekszet pár percig a tepsin pihentetjük, mielőtt sütőrácsra szednénk.

Recept innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr477783462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása