10
09/2015
1

Tour de Serpenyő: Yemas de Santa teresa

szentterez.jpgFotó: Krumpli Béla

A Vuelta utolsó négy napja előtt állunk, tegnap a papírformának megfelelően Tom Dumoulin nyerte a Vuelta Espana egyenkénti időfutamát. Fabio Aru apait-anyait beleadott, amelynek köszönhetően közte és az éllovas Tom Dumoulin között, összetettben jelen pillanatban mindössze három másodperc a különbség. Aru természetesen bizakodóan nyilatkozott, mint mondta, a Vueltanak még nincs vége. Joaquim Rodriguez hátránya jelen pillanatban 1 perc 15 másodperc az éllovas Tom Dumoulin mögött.

A verseny Castilla y Leon tartományban folytatódik. Spanyolországnak ezen a részén roppant népszerűek a tojásból készült desszertek. Ezek közé tartozik ez a Szent Terézről elnevezett édesség, ha úgy tetszik, "cukorka", amely vízből, cukorból és tojássárgából készül hagyományosan. Ilyet a mi nagyanyáink is készítettek, csak ők nyersen keverték ki a sárgáját, és roppant egészséges édességnek tartották. Így került a gyerekbe az erő, ami addig a tojásban rejtőzött.

Bár a hagyomány Avilából származtatja ezt az édességet, sokkal valószínűbb, hogy arab eredetű. Spanyolországban azért terjedhetett el, mert tojásfehérjét használtak a bor tisztításához, és kezdeni kellett valamit a sárgákkal.

Miután bennünket nem "köt" a hagyomány, pár csepp, levendulaolajjal, illetve rózsavízzel ízesítettem a masszát. Lehet próbálkozni narancsvirágvízzel, sőt, cukor helyett mogyoró, vagy mandula-töretbe is bele lehet forgatni a kis gömböcskéket.

Hozzávalók:

4 tojássárgája
7,5 dkg cukor
40 ml víz
levendulaolaj, narancsvirágvíz, reszelt citromhéj

A cukrot és a vizet vastag aljú lábosba öntjük, és sűrű szirupot főzünk. (Kb 8-10 perc) Közben szétválasztjuk a tojásokat, a sárgákat elkeverjük, majd állandó keverés közben, nagyon lassan beleöntjük a szirupba. Tovább keverjük, míg sűrű masszát nem kapunk.

Kiöntjük egy tányérba, ízesítjük, és hagyjuk kihűlni. Kis golyókat formálunk, belehempergetjük cukorba, vagy dióba, mogyoróba, mandulába.

Holnap chilii folytatja.

 

 

Címkék: desszert bonbon

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr727774426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.09.10. 23:05:40

Kóstoltam Avilában az eredetit, de nagyon kiütközött a tojássárga íze, nem jött be...
süti beállítások módosítása