07/20152
Tour de Serpenyő: pascades - petrezselymes palacsinta
Fotó: Krumpli Béla
Kicsit csalok, az előre eltervezett főételhez ugyanis órákig kellett volna égnie a gáznak, amihez ebben a hőségben nem volt lelkierőm. A franciák úgyis jól palacsintában, büszkék is rá, százféleképpen sütik. Délen ezt a sós, petrezselymes változatot (is) készítik, igazán nagyon egyszerű, paradicsomsalátával szuper nyári ebéd, de kínálhatunk mellé tejfölt, sütés közben ráolvaszthatunk valamilyen sajtot is.
Languedoc-Roussillon gasztronómiája ötvözi a mediterrán és hegyi hatásokat. Ételeiket gyakran órákon keresztül sütik, főzik, konfitálják. Sok olívaolajat és zsírt használnak. Legismertebb ételük a Cassoulet, amit füles cserépedényben készül, nem ritkán 24 órán keresztül.
Amúgy ma Rodez és Mende között tekernek a fiúk, 178,5 km-en keresztül, átvezető szakasznak számít a Pireneusok után.
Hozzávalók:
3 dkg vaj
12 dkg liszt
0,5 dl tej
2 tojás
fél csokor apróra vágott petrezselyemzöld
só
kevés olaj a sütéshez
Az olvasztott vajat összekeverjük a liszttel, majd beledolgozzuk a többi hozzávalót. Serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és egy-egy evőkanálnyi masszát csorgatunk bele, majd alacsony lángon addig sütjük mindkét oldalát, míg megpirul.
Holnap ismét a Paszuly következik, meg fogtok lepődni: egy újabb palacsintával:)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
csicsa 2015.07.18. 16:17:47
PiperPerabo 2015.07.18. 22:03:42
Khm. Akarom mondani, nem a gyökerét.