05/20150
Tour de Serpenyő: fagioli in umido - nedves paszuly
Fotó: Krumpli Béla
Azt mondják a terepet ismerők, hogy a mai szakaszon kissé fellélegezhetnek a fiúk, hiszen mindössze egy emelkedő szerepel az útvonalban és 1160 méterről egy 28km-es gurulóverseny vár rájuk a célig.
Tegnap a rövid, 134 kilométeres etapon a mezőny Svájc olasz ajkú települését, Luganot látogatta meg. 0 kategorizált emelkedő, kellemes, 24 fok, ideális verseny a gyors lábúaknak a szakaszgyőzelemre és az összetett menőknek egy kis pihenésre. És a main kívül már csak három napot kell drukkolni, hogy mindenki szerencsésen beérjen a célba.
Piemont gasztronómiájáról volt már szó. A régióban meghatározó ágazat a mezőgazdaság és állattenyésztés, itt terem a világ legfinomabb mogyorója, de kiemelkedő alapanyagnak számít a gesztenye is. Híres a piemonti fehér bab, és az ebből készült étel, a nedves paszuly.
Az étel nevén hosszasan gondolkodtam, segítséget is kértem Giuseppétől, de közösen is arra jutottunk: nem lehet másképp nevezni, ha egyszer ez a neve. Giuseppe magyarázatképpen még hozzátette: "ezek az olaszok csak arra képesek gondolni", ezzel aztán végképp meggyőzött.
Ez is inkább sűrű leves, azaz primo piatto, ami a sok friss zöld fűszertől lesz olyan ellenállhatatlanul olaszos.
Hozzávalók:
3 ek vaj
3 ek olívaolaj
10 dkg húsos szalonna
1 hagyma (most 1 csokor újhagyma)
1 répa1 fokhagyma
50 dkg paszuly
0,5 l paradicsomlé
1 dl vörösbor
0,5 l alaplé (vagy víz)
1 ek apróra vágott rozmaring
3 zsályalevél
1 ek apróra vágott petrezselyem
só, bors
A babot előző este beáztatjuk. Másnap a hagymát és a répát apróra vágjuk, a szalonnát kockázzuk. Az első kettőt pár percig dinszteljük a vaj meg az olaj keverékén, majd rádobjuk a szalonnát és megpirítjuk. Beletesszük a paszulyt, felöntjük az alaplével és a borral, megszórjuk a rozmaringgal, rádobjuk az apróra vágott fokhagymát, a zsályát, sózzuk, és fedő alatt majdnem puhára főzzük. Ekkor felöntjük a paradicsomlével, és készre főzzük. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Holnap Mamma következik.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.