13
05/2015
0

Tour de Serpenyő: toszkán pacal

toszkan_540.jpgFotó: Krumpli Béla

Elérkeztünk az ötödik szakaszhoz, az első hegyi befutóhoz. Ma Firenze és Bologna között, az Abetone emelkedőjén, 1386 méteren ér véget a nap. A versenyzők elhagyják Ligúriát, és beérkeznek Toszkánába.

Toszkánában a gasztronómia viszonylag egyszerű, az ott élők nem a bonyolult ételekre, mint inkább a kiváló minőségű alapanyagokra figyelnek. Mindennek az alapja a mezőgazdaság, a növények és húsok rendkívül sokoldalú és nagyon takarékos felhasználása. A régmúlt idők hagyományait, amikor még szegény vidéknek számított Toszkána, ma is híven ápolják az ott lakók. Sokan a mai napig megtermelik mindazt, amire a családnak szüksége van. Maguk készítik a sonkát, a sajtot, préselik az olívaolajat, és persze a saját kertjükben terem a szaftos, illatos, ízes paradicsom is, amely oly sok toszkán fogás alapja. A termékekre rá van írva a termelő neve, ez jelenti azt a minőséget, amit ma már olyan kevés helyen lehet megtalálni.

Bár ma már Toszkána egyáltalán nem szegény vidék, számos hagyományuk még abból az időből származik. Ezzel magyarázható, hogy a toszkánok egy-egy étkezésnél több fogást szolgálnak fel, igen sok kenyérrel. A méltán híres bruschetta , az olívaolajjal megkent, fokhagymás paradicsommal megszórt pirítós viszonylag gyakran kerül az asztalra, vagy a paradicsommártásba áztatott kenyér, a pappa al pomodoro. A húsokat jellemzően sűrű mártás kíséri, ezeket szintén kenyérrel, esetleg kenyérben tálalják.

Toszkánában a pacalt is sűrű, zöldséges paradicsomszószban főzik, miközben jóféle borral locsolgatják, a végeredmény pedig egy határozottan könnyednek tűnő fogás, amit ehetünk főételnek, vagy éppen vacsorára valamilyen jóféle fehér bor mellé.

Hiszen az, hogy toszkán pacalt fogok készíteni, nem is volt kérdés, hiszen évek óta készülök rá. Annyira hihetetlennek tűnt, hogy most végre elkészül, hogy Krmpl vissza is kérdezett: valóban pacalt fogok főzni? Neki nagy kedvence, amikor először jártunk Encsen, akkor kóstoltuk az Anyukám mondtában, azóta sem tudjuk feledni.

Hozzávalók:

1 kg konyhakész pacal
0,5 l sűrített paradicsom
2 db szárzeller
3 közepes sárgarépa
1 nagy hagyma
3 gerezd foghagyma
3 db babárlevél
2 ek apróra vágott bazsalikom
3 dl fehérbor
1-1,5 l alaplé
olívaolaj
parmezán

A zellert, sárgarépát, hagymát és fokhagymát megtisztítjuk és aprítógépben apróra vágjuk, majd kevés olívaolajon, pici vizet hozzáadva puhára pároljuk. Beletesszük a babérlevelet, a csíkokra vágott pacalt, és kevés bort hozzáöntve öt percig forraljuk. Felöntjük a paradicsomlével, sózzuk, és időről-időre megkevergetve, illetve az alaplevet meg a maradék bort hozzáadva, puhára főzzük. (Akár 1,5-2 óra is lehet.) Bazsalikommal és parmezánnal megszórva tálaljuk.

Holnap ismét Mamma következik.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr237453862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása