12
12/2014
0

Nagymama linzerkarikája: az aktuális kedvenc

nagymamalinzer.jpgFotó: Krumpli Béla

 

Emlékeimben több nagymamához bizonyos aprósütemények kötődnek. Mintha mindenki csak egy fajtát sütött volna egész életében, de azt valahogy állandóan, mert soha ki nem fogytak belőle. Voltak olyan nagymamák (öreg nénik), akiket leginkább azért látogattunk, mert szerettük azt a süteményt, amiből mindig volt egy doboz mélyén, és amivel mindig megkínáltak.

Nagymamánál az alábbi linzerkarikából volt állandóan kisebb hadseregre elegendő készlet. Hatalmas zsírosbödönben tartotta, ami a konyhából leválasztott ál-kamrában állt, pontosan olyan magasan, hogy mi, gyerekek is elérhessük. Ha kértünk, mi magunk is vehettünk a zsírosbödönből, ami hihetetlenül jó érzés volt: azt az illúziót keltette bennünk, hogy akár az egészet felfalhatnánk, hiszen tudjuk hol áll, bármikor ehetünk belőle. Sokkal jobb taktika volt, mintha tiltottak volna a zsírosbödöntől, vagy kiporciózták volna, hogy hányat szabad megennünk:)

A zsírosbödön utáni nosztalgia juttatta eszembe a linzerkarikát, ami hirtelen az első számú kedvencünk lett. Megmagyarázhatatlan, hogy miért, de tény: nem győzök eleget sütni belőle.

Hozzávalók:

 

6o deka liszt

4o dkg hideg vaj

2o dkg cukor

2 + 1 tojás

1 kiskanál szódabikarbóna

lekvár

darált vagy aprított dió

 

A lisztet, a cukrot és a szódabikarbónát elkeverem, majd belemorzsolom a vajat. Hozzáadom a 2 tojást, és ruganyos tésztát gyúrok. Becsomagolom fóliába, és 1 órát hűtőben pihentetem. 1 óra múlva kiveszem, kettévágom a tésztát, az egyik felét visszateszem a hűtőbe, a másikat 3 mm vastagságúra nyújtom, és kerek, vagy virág alakú kiszúróval kivágom. Minden második közepére gyűszűvel lyukat vágok. A maradék 1 tojást enyhén felverjem a lyukas tésztákat lekenem, és megszórom dióval. (A másik fél adag tésztával ugyanígy járok el.) 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütöm. Ha kihűltek, a nem lyukas tésztákat megkenjük lekvárral, és összeragasztjuk egy dióssal.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr326976809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása