25
05/2014
0

Giro d'Iatlia: bonet, amarettis puding

bonet_530.jpg

"Szombaton egy újabb Panatani emlékszakasszal, az oropai hegyi befutóval folytatódott a 2014- es Giro d'Italia. A napot meghatározó 21 fős szökésből végül 12-en kitartottak az élen. Az etapot Enrico Battaglin nyerte, ezzel a Bardiani CSF egymást követő második sikerét ünnepelhette az idei kiírás alkalmával. A favoritok közül a rózsaszín trikós Rigoberto Uran élt át nehezebb pillanatokat. A legtöbb üldözője másodperceket hozott rajta. Quintana 25, Pozzovivo 20, Kelderman 18, Majka 17, Evans 5 másodpercet faragott a hátrányán. A rózsaszín trikó ettől függetlenül maradt az Omega Pharma Quick Step kapitányán" - így foglalták össze a tegnapi nap eseményeit a Sport Gézán.

A tegnapihoz hasonlóan ma ismét hegyi szakasz következik, majd holnap pihenőnap, majd kezdődik az utolsó hét. A versenyzők  ma elhagyják Piemontét, és átbicikliznek Lombardiába.

A mai recept azonban még piemontei jellegzetesség: a bonet. Ez egy helyi puding tojásból, cukorból, tejből, és valamilyen alkoholból, jellemzően rumból főzik. A bonet-t nem liszttel, vagy keményítővel sűrítik, hanem amarettivel, így azok is fogyaszthatják, akik valami miatt nem esznek lisztet. Eredetileg nem, azonban ma már szinte mindig csokoládéval vagy kakaóval gazdagítják.

Hozzávalók:

2 tojássárgája
2 tojás
4 dkg kakaó
10 dkg cukor
0,5 dl rum
0,5 l tej
5 dkg amaretti porrá törve

Az amarettit porrá törjük, a tejet feltesszük melegedni. A cukor kétharmadát összekeverjük a kakaóval, majd a tojásokkal, végül a keksszel. Hozzáöntjük a meleg tejet és a rumot.

A maradék cukrot abban az edényben, amiben a pudingot sütjük, karamellizáljuk*, majd beleöntjük a keveréket.
Az edényt, tepsit, egy nagyobb, vízzel teli edénybe tesszük, és 180 fokon, 60 percit gőzöljük. Teljesen kihűlve tálaljuk.

*vagy másik edényben karamellizáljuk, és áttöltjük abba, amiben a pudingok sülnek majd

Holnap pihenőnap, utána ismét velem tekertek. Ezúttal egy sós étel következik:)

Címkék: puding

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr166204567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása