23
05/2014
0

Giro d'Italia: amaretti

amaretti.jpg

"Ribogerto Uran győzelmét hozta a 2014-es Giro hosszú egyenkénti időfutama. Az Omega Pharma Quick Step kapitánya a győzelmével az összetettben is átvette a vezetést, miután a 41,9km-es hegyes pályán 1 perc 34 másodperccel verte a napot rózsaszín trikóban kezdő Cadel Evans-t. Uran előnye 37 másodperc. Az etapon a második helyet az eddig két szakaszt nyerő Diego Ulissi szerezte meg. Evans végül a harmadik lett. Az összetettben a harmadik helyet Uran és Evans mögött megőrizte Rafal Majka. Eközben Nairo Quintana (Movistar) hátránya 3 és fél percre nőtt" - ez történt tegnap a velo.hu szerint.

Piemont tartományában tekernek ma is a versenyzők, Fossano és Rivarolo Canavese között, mintegy 157 kilométeren át. A főszerep ismét a sprintereké lehet, ez az utolsó előtti alkalom számukra az idei Giron, legközelebb már csak a 21. szakaszon, jövő vasárnap van esélyük bármi érdemlegeset alkotni.

Piemont Olaszország északi részén, az Alpoktól a Pó síkságig nyúlik. Igen gazdag régió, kiemelkedő alapanyagokkal. Itt terem a világ legfinomabb szarvasgombája, de híres a piemonti gabona, köztük a rizs, a szarvasmarha, no meg a gesztenye. A világ leghíresebb mogyorója is itt terem, állítólag egyetlen mogyoróban sincs annyi ízanyag, mint abban, ami ott terem. A termés teljesen kitölti a héjat, 50 százaléka a puha héj, ami csonthéjasoknál nagyon ritka. 

Piemontból származik a szintén világhírű mandulás keksz, vagy habcsók, kinek, hogy tetszik. Liszt nincs benne, viszont jó sok tojásfehérjét fel lehet használni hozzá. Pár perc alatt össze lehet állítani, jól záródó dobozban hosszú ideig eláll.

Az amaretti külseje nem ennyire habcsók-szerű, nem ilyen rusztikus, viszont ebből az adagból legközelebb elkészítem a piemontiak kedvenc pudingját, a bonet, amihez le kell darálni, így a formázásra most nem figyeltem.

Hozzávalók:

2 tojásfehérje
20 dkg darált mandula
12 dkg porcukor
1 csepp mandulakivonat.

A tojásfehérjéket elkezdjük verni, amikor már kezd összeállni a hab, fokozatosan adagoljuk a cukrot. Óvatosan beleforgatjuk a darált mandulát és a mandulakivonatot. Vajazott tepsibe kiskanállal kis halmokat teszünk, tetejüket vizes ujjal elsimítjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt megsütjük.

Holnap Mammával tekertek tovább.

Címkék: keksz

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr556194474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása