05/20140
Giro d'Italia: Torta di riso
Fotó: Pogány Anikó
Ennél jobban soha nem tudtam együtt érezni a biciklistákkal. Pillanatnyilag ugyanis Krmpl is úton van, ő az óceántól teker a kontinens belseje felé, az Eurovelo 6-os bicikliúton. Igaz, neki nem számít, hogy mennyi idő alatt teljesíti a távokat, és az is mindegy, hogy egy nap mennyit biciklizik. Ehhez a fura, május eleji időjáráshoz viszont hozzá kellett szoknia: Franciaországban ugyanis nem csak esett szinte folyamatosan, hanem elég hűvös is volt.
Az olasz versenyen ma továbbra is Emilia-Romagna tartományban maradnak a fiúk, a tegnapi pihenőnap után Modena és Salsomaggiore között egy teljesen sík szakaszon kell tekerniük, 184 kilométeren át.
Emilia-Romagna, ahogy Lorien is már megírta, elég gazdag régió, sok-sok olasz alapanyag származik innen. Az ide jellemző ételeket is hosszasan lehetne sorolni, aki bővebben akar tájékozódni, az megteheti például itt.
Mára egy édességet választottam, mégpedig a Torta di riso-t, amit ha egy magyar ember meglát, azonnal "lerizskoch"-ozza. Szóval egy viszonylag egyszerű desszertről van szó, amit az olaszok nem dugtak el a nagymama konyhájába, hanem szépen formára sütve büszkén kínálják mindenfele. (Az általam sütött Torta di riso-t viszonylag sokan kóstolták, és mindenkinek a nagymamája jutott eszébe, no meg az, hogy milyen régen evett utoljára. Hatalmas sikere volt, csak bátorítani tudok mindenkit, hogy készítse el.)
A rizstortának egy titka van: risotto-, azaz kerekszemű rizsből készítsük, olyanból, amely jó sok folyadékot tud felszívni, így a rizstorta puha, lesz, nem tud kiszáradni. Hogy még olaszosabbá tegyem, öntöttem bele egy kis limoncellot, amit a kóstolók evés előtt újabb adaggal pótoltak. Ebben az esetben már elég veszélyes tud lenni, és nem azért, mert hizlal.
Hozzávalók:
9 dl tej
20 dkg rizs
4 tojás
10 dkg cukor
1 citrom frissen reszelt héja
1 vaníliarúd
3 dkg mazsola
5 cl limoncello
A vaníliarudat félbevágom, és a tejjel együtt felforralom. Beleteszem a rizst, és állandóan kevergetve addig főzöm, míg majdnem az összes folyadékot magába nem szívta. Kiszedem belőle a vaníliarudat, és hűlni hagyom.
A tojássárgákat habosra keverem a cukorral, a tojásfehérjéből kemény habot verek. A tojássárgához keverem a rizst, a mazsolát, a limoncellot, a citromhéjat, majd óvatosan a felvert tojásfehérjéket.
180 fokra előmelegített sütőben 50-60 percig sütöm.
Holnap szintén én jövök, egy újabb édességgel. Kell a kalória:)
A Tour de Serpenyő itáliai szakaszának receptjeit itt találjátok: Chilii&Csoki, Dalla Cucina, Al dente és Lorien
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.