26
01/2014
0

Krémes csokoládétorta

csokis_540.jpgFotó: Krumpli Béla

Bármelyik, általam megsütött csokitortáról el tudom mondani, hogy miért az a legjobb választás. Személyes viszony alakul ki közöttünk, mindegyiket imádom. A számítógépben külön mappa van a kipróbálandó receptekről, de rendszeresen átlapozom a receptes füzeteket, szakácskönyveket, nehogy valamelyik elkerülte volna a figyelmem.

Ennek a tortának rögtön két előnye is van: az egyik, hogy gyakorlatilag egyszerre készül el a krém és a tortalap, csak a lapot még egy kis ideig sütni is kell. A másik, hogy ezt a receptet akkor is elő lehet kapni, ha megmagyarázhatatlan okokból kifolyólag elfogyna itthon a csokoládé. Amit elképzelni sem tudok, hiszen ha egy kilónál kevesebb csokilencse van itthon, akkor már rohanunk a boltba, de mondom, ha mégis. Mivel ebben a tortában egy csöpp csokoládé sincs, csak kakaó. Jó minőségű, valóban nagyon sötét, cukrozatlan kakaó. És az már tényleg nem fordulhat elő, hogy se kakaó, se csoki ne legyen a kampra polcán.

A receptet először Good Food-ban láttam, aztán kiderült, hogy benne van a családi receptes füzetben is. Csak kicsit alakítottam rajta:)

Hozzávalók:

25 dkg vaj
6 tojás
20 dkg porcukor
10 dkg kristálycukor
5 dkg kakaó
6 ek víz
1 púpozott ek liszt

A kristálycukrot összekeverem a kakaóval, a tojássárgákkal meg a vízzel, és egy vastag aljú lábosban állandóan kevergetve, alacsony lángon besűrítem, majd hűlni hagyom. A vajat habosra keverjem a porcukorral, és óvatosan, kis részletekben belekeverem a kakaós krémet. A massza egynegyedét külön tálba szedem, a maradékot hideg helyre teszem.

A tojásfehérjékből kemény habot verek, hozzákeverem a kakaós krémhez, és óvatosan beledolgozom a lisztet. Sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaformába öntöm a masszát, és 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütöm.

A kész lapot kihűtöm, majd rákenem a félretett krémet.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr215782960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása