07
11/2013
7

Spagetti rákkal

rak_spagetti.jpgFotó: Krumpli Béla

Az, hogy a Paszulyra egyetlen spagettis étel sem került fel a blogra, eléggé árulkodó. A semminél persze több tésztát eszünk, akár 3-4-szer is évente, ebből jó esetben egyet készítek én. Akkor viszont valami olyat, amin minimum hús, de inkább hal, tenger gyümölcsei van, mert annak mindig annyira örülünk, hogy nem számít az sem, hogy éppen spagettivel körítem.

Mert persze nem igaz, hogy nem szeretjük az olasz tésztákat, csak nagyon jól elvagyunk nélkülük. Annyira, hogy akkor sem jut eszembe a tésztákhoz nyúlni, amikor nagyon gyorsan, a semmiből kell ebédet főznöm. Pedig pont az ilyen "semmi nincs itthon" alkalmakra remek alternatíva ez a spagetti is.

Mert ugye amikor egy háziasszony azt mondja, hogy nincs otthon semmi, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy nem az olyan alapanyagokra gondol, mint például az olívaolaj, hagyma, fokhagyma, fűszerek, házi készítésű szószok, mártások, száraztészták, rizsek. Vagyis ezek mind „semmik”. Ebbe a kategóriába tartozik általában a mélyhűtő tartalma is, azaz például az olyan ínyencség, mint féltve őrzött halak, rákok, tenger gyümölcsei. Aztán ott van egy egész polc van a szekrényben, ahol a különböző olyan alkoholos italok állnak, amelyekhez nem lehet hozzányúlni, mert kellenek a főzéshez. Persze nem holmi olcsó, ihatatlan lőrék, hanem drága whiskyk, konyakok, borok. Egyszer érdemes lenne egy összeírni, hogy mi van otthon olyankor, amikor a háziasszony összecsapja a kezeit, és kijelenti, hogy bizony semmi. Nyilván egy kisebb hadsereg ellátására elegendő alapanyag kerülne elő.

Amikor tehát egy háziasszony azt mondja, hogy a semmiből kellett főznie, akkor senki ne lepődjön meg, ha a végeredmény egy nagyszerű, mindenki számára igazi különlegesség lesz. Például amikor ezt a verziót készítem, mindig rá is csodálkozunk, hogy miért nem eszünk mi gyakrabban tésztát?

Hozzávalók:

4-6 db frissen pucolt, vagy kiolvasztott, nyers rák személyenként
4 ek olívaolaj
6 gerezd durvára vágott fokhagyma
1 chilipaprika
2 dl száraz fehérbor
2-3 dkg vaj
9-12 dkg spagetti fejenként

A felforrósított olívaolajban 5-6 percig kevergetjük a fokhagymát és a két-három darabba vágott chilit, majd kivesszük a paprikát, beletesszük a rákot, felöntjük a fehérborral, és 6 percig forraljuk. A rákokat kivesszük, melegen tartjuk, a mártást addig forraljuk, míg besűrűsödik, majd beletesszük a vajat.

Közben megfőzzük a spagettit, szedünk rá a mártásból, és ráhelyezzük a rákot. Azonnal tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a Facebookon is!

Címkék: főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr995619038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jason Voorhees 2013.11.07. 14:17:38

Te hol élsz, amikor azt írod, hogy ha egy házi asszonynak nincs semmije, akkor tele van a hűtő hallal, rákkal és egyéb tengeri csodával? Mert nem Magyarországon, az biztos :-)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.11.07. 16:24:32

Akkor tegyél bele prosciuttót, ha nincs rák, a fokhagymás-chilis spagetti szinte mindennel felüthető. Sőt, petrezselyemmel magában is fogyasztható, nekem az egyik kedvencem. Olyankor bor nem kell bele, hanem hozzá.

sundokaan 2013.11.07. 17:17:02

tipikusan nincs otthon semmi... csak rák, fehérbor, olivaolaj.. :)

leopolderika 2013.11.07. 19:53:03

Erről írtam a szöveget. Pont erről. Hogy mit jelent, amikor nincs itthon semmi. És ha nem Magyarországon élnék, akkor friss halat, rákot ennénk, nem fagyasztottat.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2013.11.08. 17:51:00

Ne hagyd magad Paszuly! Egy kis zacskó rákocska a mélyhűtőben, nem kerül annyiba mint pl. napi egy doboz cigi a táskában. És mennyivel jobb illata van!

leopolderika 2013.11.11. 08:16:12

@"saját levében": köszi:))) ja: és igen, vannak olyan dolgok is a mélyhűtőbe, amiket nem lehet Magyarországon kapni. A kamra polcain is. Manapság minden megoldható, csak akarat kérdése:)))
süti beállítások módosítása