16
07/2013
0

Tour de Serpenyő, 16. etap: Calissons d'Aix

Fotó: Krumpli Béla
Fotó: Krumpli Béla


A tegnapi szabadnap után ma izgalmas verseny következett: 168 km-t tekertek közepesen hegyi szakaszon, és végül a Provence-i régióban, pontosabban Gap-ben értek célba.

Provence-ra rendkívüli színes konyhaművészet jellemző, mit nem szűkíthetünk le egy fűszerkeverékre, bár kétségtelen, az illatos, friss fűszerek alapvető szerepet játszanak a régió gasztronómiájában. A gyümölcsök, zöldségek közül talán nincs is olyan, ami ne teremne meg ezen a vidéken, de a legfőbb helyi gyümölcsnek a mandula és az olajbogyó számít. Olyan híres fogások jellemzőek e régióra, mint például a ratatouille, a pissaladiere, vagy a tian-ok, azaz csőbensültek.

Provence természetesen desszertekben is "erős", a híres "tizenhárom desszert" hagyományosan karácsony estére készül, és az utolsó vacsora résztvevőinek számára utal. Ezek közül egyik az aix-en-provence-i calisson.

A receptje állítólag 1454 óta nem változott: a darált mandulát összekeverik aprított, aszalt sárgadinnyével és narancshéjjal, narancsvirág vízzel ízesítik. Rizslapra keni, tetejére felvert tojáshabot simítanak, és kiszúrják.Elkészítése roppant egyszerű, de időigényes: a mandulamasszának is szüksége van egy kevés időre, míg megszikkad, majd a tojásfehérjének is kell néhány nap, míg megszárad.

A calissonnak természetesen története is van:  I. René király és a nála 24 évvel fiatalabb Jeanne de Laval esküvőjüket készítették elő, de a menyasszony mindennapos zsörtölődéséi megkeserítették ezt a boldog időszakot. Hogy menyasszonya zordságát megtörje a király, cukrászaival készíttette ezt az édességet, és átnyújtva provence-i nyelven azt mondta neki: „di calin soun”, ami magyarul azt jelenti: „ezek a kedveskedők”.

A mai Tour de Serpenyőt is a dynamobike támogatja, egy gyönyörű bringával:)

Hozzávalók:

12 dkg blansírozott mandula
12 dkg aszalt sárgadinnye
6 dkg kandírozott narancshéj
8 dkg porcukor
1 ek narancsvirágvíz
1-2 ek víz (szirupot szoktak beletenni, de fölösleges tovább édesíteni)
rizslap
1 tojásfehérje
5 ek cukor

A mandulát, a dinnyét, a narancshéjat és a cukrot gép segítségével összeaprítom. Beleöntöm a narancsvirágvizet és a vizet, és összekeverem. A masszát rizspapírra simítom, és egy-két órát hagyom szikkadni. A tojásfehérjéből kemény habot verek, belekeverem a porcukrot, és rákenem a mandulás masszára. Egy-két napig szárítom. Amikor már nem ragad a teteje, falatnyi darabokra vágom.

Címkék: aprósütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr495593514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása