07/20130
Tárkonyos keksz
Fotó: Krumpli Béla |
Tulajdonképpen nem szeretnék mást, csak elhitetni, hogy a tárkony adott esetben pont olyan sokoldalúan felhasználható zöldfűszer, mint mondjuk a rozmaring. A ragulevesen túl is lehet, sőt érdemes kísérletezni vele. Például remekül egészíti ki a különböző gyümölcsöket.
A körte, feketeribizli kipróbálva, többen úgy ítéltük, hogy málnával, meggyel, barackkal is finom lehet. Fontos, hogy úgynevezett francia tárkonyt használjunk, vagyis azt, amelyik intenzíven illatot áraszt, ha összemorzsoljuk egy levelét. (A másiknak, a "rossznak" szinte nincs is illata.) Ha a tárkony bármiért nem játszik, kakukkfűvel, csomborral is finom lehet.
A keksz tésztája eléggé morzsálódik, ilyen ő, de fólia segítségével lehet dolgozni vele.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
5 dkg kukoricadara
7,5 dkg cukor
10 dkg jéghideg vaj
1/2 tk sütőpor
2 ek aprított tárkony
5 ek víz
lekvár
A liszteket, a sütőport, a cukrot és a hideg, felkockázott vajat kézzel vagy géppel morzsássá keverem. Beleteszem a tejet.és a tárkonyt, alaposan beledolgozom a tésztába, majd kézzel cipóvá gyúrom, lelapítom. Leterítem folpackkal, és azon keresztül fél cm vékonyra kinyújtom. Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatom, és 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütöm, vigyázva arra, hogy ne barnuljanak meg. Feketeribizli (meggy, málna, barack) lekvárral kettesével összeragasztom.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.