12
07/2013
0

Tárkonyos keksz

Fotó: Krumpli Béla
Fotó: Krumpli Béla

 Tulajdonképpen nem szeretnék mást, csak elhitetni, hogy a tárkony adott esetben pont olyan sokoldalúan felhasználható zöldfűszer, mint mondjuk a rozmaring. A ragulevesen túl is lehet, sőt érdemes kísérletezni vele. Például remekül egészíti ki a különböző gyümölcsöket.

A körte, feketeribizli kipróbálva, többen úgy ítéltük, hogy málnával, meggyel, barackkal is finom lehet. Fontos, hogy úgynevezett francia tárkonyt használjunk, vagyis azt, amelyik intenzíven illatot áraszt, ha összemorzsoljuk egy levelét. (A másiknak, a "rossznak" szinte nincs is illata.) Ha a tárkony bármiért nem játszik, kakukkfűvel, csomborral is finom lehet.

A keksz tésztája eléggé morzsálódik, ilyen ő, de fólia segítségével lehet dolgozni vele.

Hozzávalók:


25 dkg liszt
5 dkg kukoricadara
7,5 dkg cukor
10 dkg jéghideg vaj
1/2 tk sütőpor
2 ek aprított tárkony
5 ek víz

lekvár

A liszteket, a sütőport, a cukrot és a hideg, felkockázott vajat kézzel vagy géppel morzsássá keverem. Beleteszem a tejet.és a tárkonyt, alaposan beledolgozom a tésztába, majd kézzel cipóvá gyúrom, lelapítom. Leterítem folpackkal, és azon keresztül fél cm vékonyra kinyújtom. Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatom, és 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütöm, vigyázva arra, hogy ne barnuljanak meg. Feketeribizli (meggy, málna, barack) lekvárral kettesével összeragasztom.

Címkék: keksz

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr515593515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása