05
07/2013
0

Tour de Serpenyő, 7. etap: Tarte à l’ail - fokhagyma lepény

Fotó: Krumpli Béla
Fotó: Krumpli Béla


Ma is sík terepen tekertek a versenyzők, Montpellierből Albiba, összesen 205 km-t. Albi Midi-Pyrénée régióban található, Franciaország délkeleti részén. Nyolc megye alkotja, és viszonylag új régió. Az V. köztársaság idején hozták létre, főleg azért, hogy Toulouse központ lehessen.

Toulouse-ra a kissé tájjellegű, de igazán gazdag ízvilágú konyha jellemző. A növények közül a bab a leghíresebb, no meg a fokhagyma. A babból ragut készítenek, illetve a híres toulouse-i cassoulet-t. A fokhagymából is több fajtát termesztenek: a lomagne-it, a cadours-i lilát illetve a lautreci rózsaszín fokhagymát, ezeket egész Dél-Franciaországban szívesen fogyasztják.

Ez a régió méltán híres marháiról, az itt nevelt borjak finom, zsírszálakkal átszőtt húsa is messze földön is ismert. Az itt nevelt kappanokat és jércéket lauragais-i kukoricával etetik. A vidék jelképes állata a szürke kacsa, amelyből számtalan fogást készítenek.

A toulouse-i módra elkészített ételek alatt elsősorban posírozott, vagy sült szárnyast, tésztakéregben sült pástétomot, lepényt és felfújtat, bárány, vagy borjúmirigyből, esetleg kakastaréj és -here ragut értenek.

A régió egyik híres specialitása a fokhagyma tart, ami a franciák egyik kedvenc foghagymájukból, a "Rose de Lautrec" fajtából készül hagyományosan. Lautrec városából származik, rózsaszínű, íze enyhébb a hagyományos fokhagymáénál.

Salátával könnyű ebéd, ha marad belőle, hidegen is finom vacsorára, egy pohár fehérbor mellé. Sőt, utazásra is ideális unalmas szendvics helyett. Sokan kóstolták, mindenki imádta.

Hozzávalók:

a tésztához:
20 dkg liszt
14 dkg vaj
1 csapott ek cukor
1 közepes tojás
1 tk víz

A hideg vajat összemorzsolom a liszttel és a cukorral. Hozzáadom a tojást és a vizet, és gyors mozdulatokkal simává gyúrom. Fóliába csomaglom, és hűtőben pihentetem 1 órát.

a töltelékhez:
10 dkg parmezán lereszelve
10 gerezd fokhagyma
4 tojás
1 dl tejszín
0,5 mk reszelt szerecsendió
só, bors

A hideg, kinyújtott tésztával kibélelek egy kivehető aljú piteformát, és visszateszem a hűtőbe.

A tojásokat kissé felverem, belekeverem tejszínt, a préselt fokhagymát, a reszelt parmezánt és a fűszereket. Ráöntöm a hideg tésztára, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütöm.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr185593518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása