08
04/2013
2

Tökéletes gyümölcsös pite

Kép: Krumpli Béla
Kép: Krumpli Béla

A mélyhűtőnkben a legnagyobb túlélési esélye a gyümölcsöknek van, azokat szoktam addig tartogatni, míg megérik a következő szezont. És még olyankor is sajnálom kidobni.

Idén nagyon tudatosan figyeltem erre is, és néhány hete, egy számunkra igencsak fontos alkalomra, az utolsó adag gyümölcsből elkészítettem ezt a pitét. Majd kicsit átrendeztem a mélyhűtőt, és megelégedéssel tapasztaltam, hogy a saját eszemen nem tudok túljárni még én sem. Találtam még tartalék málnát:)

A pite így tökéletes ahogy van. A gyümölcsöket persze lehet variálni, de az nem árt, ha valamilyen savanykás is kerül bele.

Hozzávalók:

a tésztához:
20 dkg liszt
14 dkg vaj
1 csapott ek cukor
1 közepes tojás
1 tk víz

A hideg vajat összemorzsolom a liszttel és a cukorral. Hozzáadom a tojást és a vizet, és gyors mozdulatokkal simává gyúrom. Fóliába csomaglom, és hűtőben pihentetem 1 órát. A lehűtött tésztát visszateszem a hűtőbe.

a töltelékhez:
50-61 dkg fagyasztott gyümölcs (szeder, ribizli)
2 tojás
1,7 dl tejszín
1 púpozott ek liszt
12 dkg cukor

A hideg tésztát megszórom a fagyasztott gyümölccsel. A tojást, a tejszínt, a cukrot és a lisztet csomómentesre keverem, és ráöntöm. 200 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütöm.

Hidegen könnyebb szeletelni, bár kivárni nem kis feladat.

Joanne Harris receptje alapján.

Címkék: pite

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr555593530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Garffyka 2013.04.08. 15:44:32

Egresem van itthon és magozva eltett cseresznyém. Azt hiszem én is tartok egy "fagyasztó takarítást" :)
Köszi!

Mindennapi Manna 2013.04.08. 18:22:07

ráadásul még nyarat is idézünk:)
süti beállítások módosítása