04/20132
Tökéletes gyümölcsös pite
Kép: Krumpli Béla |
A mélyhűtőnkben a legnagyobb túlélési esélye a gyümölcsöknek van, azokat szoktam addig tartogatni, míg megérik a következő szezont. És még olyankor is sajnálom kidobni.
Idén nagyon tudatosan figyeltem erre is, és néhány hete, egy számunkra igencsak fontos alkalomra, az utolsó adag gyümölcsből elkészítettem ezt a pitét. Majd kicsit átrendeztem a mélyhűtőt, és megelégedéssel tapasztaltam, hogy a saját eszemen nem tudok túljárni még én sem. Találtam még tartalék málnát:)
A pite így tökéletes ahogy van. A gyümölcsöket persze lehet variálni, de az nem árt, ha valamilyen savanykás is kerül bele.
Hozzávalók:
a tésztához:
20 dkg liszt
14 dkg vaj
1 csapott ek cukor
1 közepes tojás
1 tk víz
A hideg vajat összemorzsolom a liszttel és a cukorral. Hozzáadom a tojást és a vizet, és gyors mozdulatokkal simává gyúrom. Fóliába csomaglom, és hűtőben pihentetem 1 órát. A lehűtött tésztát visszateszem a hűtőbe.
a töltelékhez:
50-61 dkg fagyasztott gyümölcs (szeder, ribizli)
2 tojás
1,7 dl tejszín
1 púpozott ek liszt
12 dkg cukor
A hideg tésztát megszórom a fagyasztott gyümölccsel. A tojást, a tejszínt, a cukrot és a lisztet csomómentesre keverem, és ráöntöm. 200 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütöm.
Hidegen könnyebb szeletelni, bár kivárni nem kis feladat.
Joanne Harris receptje alapján.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Garffyka 2013.04.08. 15:44:32
Köszi!