18
03/2013
0

Pipacsos salambo

Kép: Krumpli Béla
Kép: Krumpli Béla


Mit tegyen az ember, ha nagyon aranyos cupcake tartókat kap, de a muffint nem szereti se habosan, se hab nélkül? Legyen kreatív, és csináljon bármit, ami ráfér a tartóra.

Az égetett tészta hálás darab, variálható ezerféleképpen, és ahány változat, annyi megdicsőülés. Ha nincs saját ötletünk, vegyünk példáz a franciáktól, akik nem teketóriáznak túl sokat, ha úgy van kedvük, pusztán cukorral szórják meg a tetejét, és chouquettes-nek nevezik a kis golyókat, vagy karamellbe mártják a tetejét, csokoládés krémmel töltik meg, és salammbonak. Vagy fagylalttal kínálják, és akkor már profiterol, de más a neve, ha koszorú alakban sütik egymás mellé a puffancsokat.

A salammbo tetejére pipacsszirmot tettem, mert az éppen volt itthon. Nyáron gyűjtöttem napfényes mezőkön. Persze bármivel pótolható, sőt el is hagyható. Gyulának meg innen is üzenem, a tészta közepe becsszóra lyukas lesz, mire megsül. Csak hagyja, hogy a tészta megpiruljon, tartást kapjon, ha korábban veszi ki a sütőből, képes összeesni.

A mini-állványokat az Oltári Bazárban lehet beszerezni sok más aranyossággal együtt.

Hozzávalók:

a tésztához:
250 ml víz
1 tk cukor
1 tk só
10 dkg vaj
15 dkg liszt
4 nagy tojás

A vizet, a cukrot, a sót és a vajat tegyük egy lábosba, forraljuk fel. Ha minden elolvadt, szórjuk bele a lisztet, keverjük jól össze, míg massza lesz belőle. Keverjük még egy-két percig a tűzön, míg cipóvá össze nem áll, majd vegyük le, és elektromos mixerrel egyenként keverjük bele a tojásokat.

A masszából sütőpapírra kiskanállal tegyünk, vagy nyomózsákból nyomjunk 4-5 cm-es halmokat, kis távolságot hagyva közöttük. 200 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára. Kb. 15-20 perc alatt sülnek meg, az első tíz percben nem nyissuk ki a sütő ajtaját, mert akkor is összeesnek.

Rácsra szedjük őket, és egy kés hegyével kis lyukat fúrunk az aljukra.

a krémhez:
3 tojássárgája
62 dkg cukor
1,3 dkg liszt
2,5 dl tej
1 tk vaníliakivonat
fél diónyi vaj
50 dkg csokoládé
1,5 dl tejszínhab

a tojássárgákat kikeverjük a cukor egyharmadával, és simára dolgozzuk benne a lisztet. A tejet, a maradék cukorral és a vaníliával felmelegítjük, majd állandóan kevergetve a tojásokra öntjük. Közepes lángos, továbbra is állandóan kevergetve addig forraljuk, míg besűrűsödik. Belekeverjük a csokoládét, míg elolvad a vajat, hogy ne bőrösödjön be a teteje. Kihűtjük, majd belekeverjük a kemény habbá vert tejszínt.

a karamellhez:
 30 dkg cukor
50 ml víz

A cukrot egy vastag aljú lábasba szórjuk, ráöntjük a vizet, és felforraljuk, míg a cukor elolvad. Közben egy tiszta ecsetet jéghideg vízbe mártunk, és a szirup peremén végighúzzuk, hogy a cukor ne kristályosodjon ki. Lassú tűzön aranyszínű karamellt főzünk. A lábas alját hideg vízbe tesszük néhány másodpercre, hogy ne főjön tovább, és a tésztát tetejét belemártjuk a karamellbe. Ha díszíteni akarjuk a tetejüket, most tesszük, hogy a karamellbe beleragadjon. Rácson hagyjuk kihűlni.

A krémet nyomózsákba töltjük, és a tészta aljára fúrt lyukon keresztül megtöltjük a fánkocskákat.

Recept innen.

Címkék: aprósütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr365593534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása