07
03/2013
3

Köményes sós rúd, azaz sós stangli

Kép: Krumpli Béla
Kép: Krumpli Béla

Nagymama sajtos pogácsája mellett évekig ez volt A családi sós sütemény. Nem volt ünnep e nélkül, de ha vendégek jelentkeztek be, akkor is pikk-pakk össze lehetett készíteni, másnap kisütni.

Majd évekig elfelejtettük, kipróbáltunk csomó új receptet, de végül visszatértünk a régihez, a jól beválthoz. A tetejére természetesen sajtot is reszelhetünk, vagy különböző magokkal díszíthetjük. Nálunk a legújabb kedvenc az ánizsos. Mivel folyadék nincs benne, jól záródó dobozban hosszabb ideig friss marad, bár egy adag pillanatokon belül elfogy. Nagy előnye, hogy ünnepek előtt két-három nappal korábban megsüthető.

Hozzávalók:

25 dkg liszt
17 dkg vaj
1-2 dl tejföl

tojásfehérje, köménymag a tetejére

A hozzávalókat összegyúrom, a tejfölt óvatosan adagolva, nehogy ellágyítsa a tésztát. Ha már ruganyos, és nem ragad, kinyújtom ujjnyi vastagra, kilenc kockára vágom, a lapokat egymásra teszem, és ezt megismételem még kétszer. Fóliába csomagolom, és egy éjszakára hűtőben pihentetem. Másnap kb. 3 mm vastagra kinyújtom, derelyevágóval, vagy éles késsel vékony rudakat vágok. Tetejét megkenem enyhén felvert tojásfehérjével, megszórom sóval elkevert köménymaggal. 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütöm.

Címkék: sós

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr415593536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2013.03.07. 13:13:20

A nagymamád sajtos pogácsája megtalálható a blogodban, vagy a zsúrpogácsa az? Nagyon sok úja dolgot kipróbálok, és a végén én is mindig visszatérek a régi , jól bevált receptekhez. Évi

Mindennapi Manna 2013.03.07. 14:11:53

Nem, nem a zsúrpogácsa. Viszont esküdni mertem volna, hogy fent van, és nem találom én sem... hamarosan felteszem azt is!

Anonymous 2013.03.08. 07:29:12

Köszi! Évi
süti beállítások módosítása