10/20125
Töltött, sült almatorta
A rendszerváltás körül volt divat Erdélyben ez a torta, felüdülést jelentett az addigi vaj, azaz margarinkrémes desszertek után. Aztán kitárult a világ, a bőség zavarában elfelejtődött. Négyen dugtuk össze a fejünket, míg minden részletét sikerült felidéznünk.
Ahogy tapasztalom, sikere most is hatalmas, egyszerű elkészíteni olyankor is, amikor semmi nincs otthon. Senki nem mondaná meg, hogy ez egy elfeledett recept, a francia tarte tatin méltó párja. Lehet variálni más lekvárral, illetve különböző fűszerekkel még izgalmasabbá, ünnepivé tenni. Ha angol ember kegyeit keressük, ezzel indítsunk.
Az almák száma a lábosunk nagyságától is függ, Ökölnyi almákból szoktam készíteni, hogy minél több alma és közepe legyen. (nyilván, ha sokkal nagyobb lábosban sütjük, piskótából is többet készítsünk.) Az én vaslábosomban hat alma fér el - 23 cm átmérőjű.
Hozzávalók:
6 kisebb alma
10 dkg dióbél
4-5 ek sűrű baracklekvár
6+3+1 ek cukor
3 tojás
3 ek liszt
5 dkg vaj
Egy vaslábosba (amit a sütőbe is betehetünk) szórok a 6 ek cukrot, és karamellizálom, majd az edényt forgatva bevonom az oldalát a még folyékony karamellel. Hűlni hagyom a lábost, majd jó vastagon kikenem a vajjal. Az almákat meghámozom, az almahéjat megőrzöm, és óvatosan, hogy a gyümölcsök ne törjenek szét, kivágom a magházukat. A dióbelet száraz serpenyőben megpörkölöm, majd ledarálom, vagy apróra aprítom, és összekeverem 4-5 ek baracklekvárral, ha úgy tartja kedvem, fűszerezem. Például fahéjjal, gyömbérrel, szerecsendióval, rozmaringgal, kardamommal, stb. Az almák közepét megtöltöm a diós lekvárral, és egymás mellé, a fazékba helyezem őket. A tojásokat egy nagy tálba teszem, hozzáadom a három kanál cukrot, és eddig keverem elektromos habverővel, míg a térfogata háromszorosára nő. Ekkor óvatosan beleforgatom a lisztet, a masszát ráöntöm az almákra, és 180 fokra előmelegített sütőben kb egy órát sütöm - tűpróbával ellenőrzöm.
Közben az almahéjból, egy kanál cukorból és 1,5 dl vízből szirupot főzök, kihűtöm. Ha megsült a torta, késsel körbevágom, a lábasra helyezek egy tányért, felfordítom, és egy kanállal rálocsolom a szirupot. Natúr joghurttal, vagy tejszínhabbal kínálom.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.