01
08/2012
2

A világ legjobb kukoricasalátája


Ismét nyaraltunk egy hetet, az ország egyik legszebb csücskében, a Bükkben. Nekem teljesen más elképzeléseim voltak, Krmpl mondta, hogy menjünk ide, én meg egyáltalán nem bántam meg, sőt: nagyon-nagyon örülök, hogy megnéztük Lillafüredet, és környéket. Egész egyszerűen nem tudtam betelni a látvánnyal, ami reggelente fogadott, mikor kinéztem az ablakon. A fotókat még nem dolgoztuk fel, így a nyaralás gasztro-szépségeiről egy másik bejegyzésben fogok beszámolni.

Most egy abszolút nyári kedvencünkről írok. Míg néhány éve azt írtam, hogy nem nagyon eszem már főtt kukoricát, mostanra ez teljesen megváltozott: míg tart a friss kukorica szezonja, nem múlik el hét, hogy legalább egyszer ne egyek. Vagy ezt a salátát ici-picit alakítva az ízesítésen, vagy a gyömbéres kukoricalevest. De azért inkább mégiscsak saláta formájában:) Ebben az időszakban, ha megyek valahova, viszek magammal egy adagot, részben, hogy mások is részesüljenek a jóból, részben, mert nekem ez tényleg nagyon-nagyon bejött, és bármikor meg tudom enni.

Krmpl köretként eszi, majdnem bármilyen hús mellé kitűnő.

Amúgy finom chili nélkül is, ha valaki nem szereti a csípőset, sőt, koriander nélkül is, ha meg valaki azt nem enné szívesen - bár persze a rajongásomat csak az értheti meg, aki úgy készíti el, ahogy a recept szól. A lime elmaradhatatlan, a kukorica édességétől függően a lime- és citromlé mennyiségével lehet kicsit játszani. Akkor az igazi, ha a paradicsom is édes. Talán koktélparadicsommal a legfinomabb.

Koriandert a Wesselényi utcai indiai boltban szoktam venni, ha nem találok a piacon, vagy hét közben jut eszembe, hogy azonnal akarom. Ott elég nagy adagot adnak, lényegesen olcsóbban, mint a másik állandó beszállítóhelyen. Azt más is megfigyelte már, hogy a piaci koriander sokkal intenzívebb ízű, mint a bolti? Ennek a miértjét még nem fejtettem meg.

Hozzávalók:

a salátához:
4 csöves kukorica
1 közepes fürtös uborka, vagy két-három kisebb uborka
1 lilahagyma, finomra aprítva
4 szem édes paradicsom, vagy 16 szem koktélparadicsom
1 nagy csokor friss korianderzöld

az öntethez:
2 citrom leve
2 lime leve
1 teáskanál chiliszósz, vagy apróra vágott olajos chili
4 ek szójaszósz

A kukoricát mély tálba állítom, és éles késsel levágom róla a szemeket. (Kell a tál, hogy a szemek ne ugráljanak mindenfele.) Forrásban lévő, sós vízben, 1-2 percig főzöm, éppen csak annyira, hogy már ne legyen nyers. Leszűröm, és hideg vizet engedek rá. Közben kis kockákra vágom az uborkát, a paradicsomot és a lilahagymát. A lehűtött kukoricát, a zöldségeket beleteszem egy tálba, ráöntöm a frissen facsart lime- és citromlevet, a chilit és a szójaszószt. Alaposan összekeverem, majd megszórom az apróra vágott korianderzölddel.Elméletileg várni kellene, míg összeérnek az ízek, nálam ez szinte lehetetlen.

Címkék: saláta

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr415593544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István 2012.08.02. 22:37:25

Very nice post!

István

http://freehungarianvoice.blogspot.com/

Joe Smith 2012.10.21. 19:21:12

Great site. I will keep it in mind when searching fot relevant news articles for http://www.exportadvicers.com/
süti beállítások módosítása