23
07/2012
3

Fahéjas spenótos "muszaka"

Fotó: Krumpli Béla

Rengeteg a zöldség-gyümölcs a piacokon, fegyelmeznem is kell magam minden alkalommal, hogy ne vásároljak túl sokat.

Szinte fáj, hogy a piacon nem vásárolhatom meg az összes gyönyörűséges tököt, paradicsomot, padlizsánt, a gyümölcsökről nem is beszélve. És akkor ott vannak még az érdekes alakú, szokatlan színű, ízű termések...

Ha már nem vehetek meg mindent, legalább több piacra járok el. Egy év után ismét voltam a Hunyadi téri piacon - nekem oda különösen nagy öröm menni. Jóban vagyok egy csomó árussal, akik minden alkalommal nagyon-nagyon örülnek nekem. Pontosan tudják, hogy mikor voltam ott utoljára, mindig megígértetik, hogy ezentúl gyakrabban járok oda. Én meg mindig megígérem, és abban a pillanatban szentül hiszem, hogy úgy is lesz. Aztán a kényelem felülírja az ígéreteket.

A nyári piacok közül a Szimpla kertbe még mindig nem sikerült eljutnom, vagy dolgozom, vagy nem vagyok Budapesten. Voltam viszont a Mezőgazdasági Minisztérium előtti termelői piacon, amelyet augusztus végéig állítanak fel, minden pénteken. Nagyon-nagyon jó, hogy ilyen piacok vannak Budapesten, legyen csak minél több. Ugyan az áraikat a turistákhoz igazítják, de egyrészt meg lehet ismerni a hazai termelőket, másrészt hozzá lehet jutni például szuper tokaji sajtokhoz. No meg meg lehet ismerni a hazai termelőket. Végre igazi választék van tejtermékekből, húskészítményekből, de még a különböző lisztekből is volt választási lehetőség.

Amúgy nyáron amit lehet nyersen eszem, vagy minimális hőkezeléssel. Nagyon egyszerű ételeket főzök, most minden zöldség nagyon intenzív ízű, szeretem ezeket érezni. Elég sokat improvizálok, így született ez a muszaka is. Pontos mennyiségeket nem is tudok írni - a nyár ilyen laza főzés szempontjából is. Kicsi ebből, kicsi abból, és szinte biztos, hogy finom lesz. A muszaka hús nélkül készült, Krmpl nézett is nagyot, hogy ezzel akarom jól lakatni. Aztán ő csodálkozott a legjobban, amikor vacsoráig simán kihúzta, egyáltalán nem volt éhesebb, mint egyébként.

A fahéjnak egyáltalán nem kell dominálnia, csak éppen bolondítsa meg a spenótot. Ha volt már vaníliás spenót, miért ne lehetne fahéjas is?

Hozzávalók:

kb 40 dkg spenót
4-5 paradicsom (a tál nagyságától függően)
reszelt sajt (nálunk érett juhsajt)
darabosra darált mandula
késhegynyi őrölt fahéj, koriander, római kömény

olaj

A spenótot blansírozom, majd apróra vágom, és összekeverem a fűszerekkel, sózom. A paradicsomot ujjnyi széles karikákra vágom. Egy tál alját vékonyan bekenem olajjal, beleteszem a paradicsomszeleteket, rászórom a spenót felét, megszórom reszelt sajttal, majd ismét paradicsom következik, rá spenót, sajt, majd lefedem paradicsommal. Megszórom a maradék reszelt sajttal és a darált mandulával. 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütöm. Szűrőkanállal tálalom, hogy a lé ne csúfítsa el a tányérban.

Címkék: főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr685593545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István 2012.07.24. 00:24:48

Nagyon szép blog! Köszönöm.

István
szerkesztő

http://freehungarianvoice.blogspot.com/

andrass9 2012.08.11. 21:51:30

Ez nagyon jól hangzik, csak számomra nen derült ki, hova teszed a padlizsánmt és milyen formában :)

Mindennapi Manna 2012.08.13. 09:23:50

Hát sehova. Csak annyira szeretem, hogy a tudatalattim mindenhova beírja... Bocs, javítom.
süti beállítások módosítása