11
07/2012
1

Fokhagymás paradicsom sült padlizsánágyon

Fotó: Krumpli Béla

Azért (is) szeretem a nyarat, mert az ember felkel, átgondolja, hogy mit enne szívesen, majd a kedvenc hozzávalóiból úgy tesz mintha főzne, és ilyen dolgok sülnek ki belőle.

Merthogy padlizsán nyáron szinte mindig van itthon, ha meg véletlenül kifogynék belőle, a sarki zöldségesnél úgyis tudok vásárolni. Nagyon egyszerű padlizsános étel már van a Paszulyon, hát ez alig picit bonyolultabb annál.

Szeretem az ilyen tiszta, egyszerű ízeket, sőt, ezeket szeretem jobban.

Amúgy most ismét meg kellett állapítanom, hogy otthon (Kolozsváron) mégiscsak más ízű a padlizsán. Illetve ott sem egyértelmű, de ha az embernek megbízható őstermelője, vagy szerencséje van, hozzájuthat olyan padlizsánhoz is, amelyiknek van íze. Szerencsére, lassan ott is rájönnek, hogy hiába az ellenálló holland, vagy akármilyen mag, ha a zöldségnek nincs íze, oda az élvezet, és visszatérnek a régi, bevált fajtákhoz. Sőt, már büszkék is ezekre.

Hozzávalók:

2 padlizsán
4 paradicsom
1,5 nagy fej fokhagyma
3 kicsi hagyma
erős paprika - ízlés szerint
olaj

bors
bazsalikom

A padlizsánokat megmosom, másfél centis szeletekre vágom. Egy nagy tepsi alját vékonyan kikenem olajjal, ráteszem a padlizsánokat, kicsit belenyomkodom, hogy az olaj mindenhol érje. A felső felüket egy ecsettel szintén beolajozom. A paradicsomok héját lehúzom, apró kockákra vágom. Az erős paprikát és a megpucolt fokhagymát felaprítom, és egy kevés olajon két-három percig pirítom, majd ráöntöm a paradicsomot, sózom, és 3-4 perc alatt összefőzöm. Minden padlizsánra kanalazok a paradicsomraguból, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütöm.
Megszórom apróra vágott bazsalikommal, és tálalom.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr965593548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heti Menük 2012.07.11. 11:14:41

Egyszerű, finom, könnyed nyári étel! Bármikor jöhet:)
süti beállítások módosítása