21
05/2012
1

Szupergyors magvas kenyér

Fotó: Krumpli Béla

Általában saját kenyeret eszünk, Tukacs Roland valamelyik receptjét követve - lazán. Annyi tapasztalatom már van, hogy attól nem félek, hogy elrontom, az meg, hogy éppen milyen ízesítésű kenyerünk lesz, nagyjából attól függ, hogy mi kerül a szemem elé.

Csak hát ezekhez a kenyerekhez idő kell. Este bedagasztom, reggel pedig tovább dagasztom, majd kb. 2-2,5 óra múlva lesz friss kenyerünk. Ehhez mindenképpen kell némi tervezés, ami nem mindig megvalósítható. Ezekre a sürgős esetekre kerestem már jó ideje az ideális kenyérreceptet, olyat ami finom, és tényleg nem kell sokat keleszteni, mert van olyan, hogy az 1-1,5 óra sem fér bele.

Persze, hogy Limaránál találtam megoldást. Rachel Allen kenyere pont olyan, amilyenre vágytam. Szupergyors, hiszen miután néhány perc alatt bekevertük a tésztát, csak annyi ideig kell keleszteni, míg bemelegszik a sütő. További 40-45 perc, és máris kész a kenyér!

Hozzávalók:

350 ml langyos víz
1 tk. méz vagy melasz
2 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
200 g tk. liszt (nálam teljes kiőrlésű tönköly+rozs)
75 g BL 80 liszt
75 g magkeverék (len, napraforgó, tökmag, szezám, mák - mikor mit találok a kamrapolcon)
50 g zabpehely
1 tk. só
1 ek olaj

Az élesztőt elkeverem a vízzel. Egy nagy tálban összekeverem előbb a száraz hozzávalókat, majd az élesztős vízzel az egész masszát - lágy lesz! Sütőpapírral bélelt, kicsi kenyérformába simítom. Letakarva kelesztem, míg a sütő bemelegszik 200 fokra, majd 40-45 perc alatt megsütöm.

Címkék: kenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr275593552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2012.05.21. 14:22:03

Én ezt a kenyeret rendszeresen sütöm, hibátlan !!!
süti beállítások módosítása