02/20120
Praecedata
Fotó: Krumpli Béla
Ezzel a szóval mostanáig a gúgli sem találkozott. Nem mintha célom lett volna ilyen szót találni, de most nagyon örülök, hogy gyarapítottam a tudástárat:)))
Amúgy ez egy perec, Bornemissza Anna korában sütöttek ilyeneket. Receptje a már többször emlegetett szakácskönyvben maradt fenn, így szól:
"Végy szép lisztet, tyúkmony-székit s egy kevés bort, nádmézet s ánizst. Csinálj tésztát belőle. Nyújtsd hosszúra s kerekdedre. Fahajat is tehetsz bele. Ezt praecedatanak hívják."
Ropogós, enyhén édes, ánizsos pereckék lesznek, miután megsültek. Ha Valentin napján készítenénk, feltétlenül szív alakúra formázzuk.
A Valentin napi sorozat harmadik részét olvashatjátok.
Első rész
Második rész
Hozzávalók:
20 dkg liszt
1 tojássárgája
1 dl száraz fehérbor
1 ek méz
csipetnyi só
A hozzávalókat összegyúrom, hosszúra és kerekdedre nyújtom. Kifliket, karikákat, pereceket, szíveket formázok, és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, míg egy kis színt nem kapnak.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.