13
02/2012
0

Praecedata

Fotó: Krumpli Béla

Ezzel a szóval mostanáig a gúgli sem találkozott. Nem mintha célom lett volna ilyen szót találni, de most nagyon örülök, hogy gyarapítottam a tudástárat:)))

Amúgy ez egy perec, Bornemissza Anna korában sütöttek ilyeneket. Receptje a már többször emlegetett szakácskönyvben maradt fenn, így szól:

"Végy szép lisztet, tyúkmony-székit s egy kevés bort, nádmézet s ánizst. Csinálj tésztát belőle. Nyújtsd hosszúra s kerekdedre. Fahajat is tehetsz bele. Ezt praecedatanak hívják."

Ropogós, enyhén édes, ánizsos pereckék lesznek, miután megsültek. Ha Valentin napján készítenénk, feltétlenül szív alakúra formázzuk.

A Valentin napi sorozat harmadik részét olvashatjátok.

Első rész
Második rész

Hozzávalók:

20 dkg liszt
1 tojássárgája
1 dl száraz fehérbor
1 ek méz
csipetnyi só

A hozzávalókat összegyúrom, hosszúra és kerekdedre nyújtom. Kifliket, karikákat, pereceket, szíveket formázok, és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, míg egy kis színt nem kapnak.

Címkék: keksz

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr675593572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása