31
01/2012
3

Gyradiko: görögök a Rómain

Kép: varosban.blog.hu

Előjáték: "Sétáljunk a Rómain. De az ilyenkor szomorú. Nem szomorú, csak alszik. Ez igaz. De nincs nyitva semmi, hol eszünk? Van ott valami görög gyroszos, üsd be a gúgliba, megtalálod. Megvan, a Gyradiko lesz az, akkor oda megyünk" - így egyezkedtünk Krmplval, miután két, egymásnak ellentmondó vágyamat próbálta egyszerre kielégíteni. (A Rómain szerettem volna sétálni, és ezzel nagyjából egy időben ebédelni a Blahán, a montenegrói étteremben.)

Utójáték: "Olyan fetát szerezz, amivel nem szégyenkezem" - mondta Ghavrilos görög barátjának, aki komolyan vette a feladatot, és addig kutatott, míg megtalálta az igazit. (Ezt a Gyradiko tulajdonosa meséli görög származású vendégének, aki éppen akkor toppant be, amikor mi indultunk volna. Érzem, hogy most maradni kell, intek Krmplnak, hogy kicsit húzzuk még az időt.)

Ennek a fetának tényleg nincs sok köze a dobozban árult, szinte kenhető társaihoz. Ez egy kemény, sokkal karakteresebb ízű sajt. Vágni lehet, és ha összekeveri az ember a zöldségekkel, akkor sem hullik szét, nem lesz tőle minden fehér. Tudom, mert amikor Ghavrilos megkínálta vele a görög származású vendégét, nem bírtam ellenállni, és ahelyett, hogy elindultunk volna, én is kértem kóstolót. Így még egy ideig nyugodtan hallgatóztunk. Mentségünkre szóljon, a görögök nem kifejezetten halk szavúak, ha nem akarjuk, akkor is mindent hallottunk volna

Szóval Ghavrilos és a vendége egymás szavába vágva sorolták a különböző recepteket és egyetértettek abban, hogy a görög alapanyagok mások, mint amit Magyarországon azon a néven lehet kapni. Ghavrilos ebben nem ismeri a viccet, mindent Görögországból hoz. Van egy jó nagy raktáruk, elfér abban minden, a hagymától a fűszereken át a sajtokig. Mert igen, a hagymát is Görögországból hozzák, mutat meg egyet. Kis lelkem örül, hogy, lám-lám, más is érzi az itthoni és otthoni hagyma közötti hatalmas különbséget, és képes hagymát hozatni azért, hogy otthoni ízek utáni vágyát csillapítsa:)

A fűszereket szintén egy görög barátjuk termeszti, csak tőle vásárolnak a görög dombokon, mediterrán napsütésben beérett illatos növényeket. Olajat is sajtolnak nekik, természetesen azt is Görögországban. Ghavrilos csak sorolja-sorolja, hogy mi mindent megtesz azért, hogy mindennek olyan íze legyen, mintha Görögországban lenne az ember. Hat hónapig képes kísérletezni a szerinte tökéletes sajtgolyó receptjén, hát persze, hogy büszke rá! Amúgy is állandóak új ízek után kutat. A szakácsokat ők tanítják be, ilyen kényes kérdésben sem hagyatkozhatnak másra.

A vendég rákérdez arra is, hogy itt tényleg fahéjjal készítik a moussakát? Ghavrilos mosolyogva mondja, hogy persze, hiszen az adja a lelkét ennek az ételnek. A vendég ilyenről még nem is hallott, pedig szerinte ő is elég jól készíti a padlizsános egytálételt. Abban egyetértenek, hogy krumpli nem kell bele, az a megcsúfolása lenne a moussakának, az csak a menzás változatába kerülhet itt, Magyarországon. A fahéj viszont elmaradhatatlan, magyarázza a tulajdonos. Így készítette a nagyanyja, aki a sajátjától tanulta. De nem ám őrölt fahéj, hanem egy darabka, olyan 8-10 cm-es, amit a húsba dobnak bele, miközben készül. Az illatának, ízének kell belekerülnie. Ghavrilos erre esküszik, de hozzá is teszi: a Gyradikóban nem a klasszikus görög konyhát találjuk. Ők a kisázsiai konyhát követik. Isztambulból származnak, tudják, miről beszélnek. Itt például a tzatzikiben sem kapor van, hanem oregánó.

Ghavrilos mesél-mesél, mi meg fülig érő szájjal valóban elindulunk. Sétálunk a Királyok útján és örülünk, hogy megtaláltuk a Giradykont.

És hogy mi történt az elő-és utójáték között? Teljesült a kívánságom: kimentünk a Rómaira. Ebédeltünk egy nagyon családias büfé-étteremben. Élveztük a Giradyko vendégszeretetét, a szuper ételeket. A fűszeres húsokat, a puha, finom pitát. Az igazi hasábburgonyát. A finom görög borokat. És fogadkoztunk, hogy ezentúl a Rómaira nem hekket enni megyünk, hanem mindenféle görög finomságot.

Kritika a gyrosról itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr355593580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bodzazsuzsa 2012.01.31. 17:45:43

Szeretnélek megajándékozni egy díjjal:)) Vár a falusi portám!

Anonymous 2012.02.06. 12:34:09

azt hittem békáson van

Mindennapi Manna 2012.02.06. 12:54:29

mondjuk, hogy a Római és Békás határán:)
süti beállítások módosítása