17
01/2012
5

Nakladany hermelin

Fotó: Krumpli Béla

Évekig meséltek róla a fiúk. Én meg mindig megfogadtam, hogy elkészítem, aztán elfelejtettem. Nem tudtam ugyanis, hogy miről van szó, különben biztosan korábban elkezdem gyártani az egyik leghíresebb cseh sörkorcsolyát, a hermelint.

Ami egy elképesztően finom, olajban pácolt sajt, hagymával és zöldfűszerekkel ízesítve. A pontos receptet a világ összes kincséért el nem árulnák, bár ha jól sejtem, nagyjából mindenkinek, aki készíti, saját, féltve őrzött receptje van. Eredetit ettem, és bevallom, nem éreztem másnak az itthoninál, amit kis méretű camembertekből készítek.

Tulajdonképpen elronthatatlan recept, csak egy dologra szoktam figyelni: míg érik, eldugom, hogy ne akarjuk mindenáron naponta megkóstolni, mert akkor lesz finom, ha már legalább 10 napja áll a fűszeres olajban. (Két hétnél hosszabb ideig ne őrizgessük.)

Próbálkoztam a másik sokat emlegetett sörkorcsolyával is, az utopeneccel, de itthon még nem találtunk olyan szafaládét, amelyik engedi magát megpácoltatni. Valószínű a sok zselatintól esélye nincs a fűszeres, ecetes lének behatolni a kolbászkák belsejébe, azoknak egy hónap után is ugyanolyan ízük van, mint friss korukban.

Hozzávalók:

2 db kis méretű camembert sajt (pl. Aldiból)
1 nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
8-10 szem szemesbors
2-3 babérlevél
1 tk mustármag
kevés chili (szárított chilit vágtam fel)
bazsalikomlevél, majoránna, kakukkfű - ízlés szerint
napraforgóolaj

A sajtokat lapjával félbevágom. A hagymát, fokhagymát megpucolom, és hajszálvékonyan felszeletelem. A sajtszeletekből szendvicset készítek: hagyma- és fokhagymaszeletekkel tömöm meg, majd fogpiszkáló darabokkal kettesével rögzítem. Egy széles szájú üveg aljára szórok a fűszerekből, valamint a maradék hagymákból. Ráhelyezek egy sajtszendvicset, majd megint fűszerek és hagymák következnek, majd a másik sajtszendvics, és a tetejére szórom a maradékot. Felöntöm olajjal, és hűtőszekrényben tíz napig érlelem. Friss kenyérrel tálalom.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr65593586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quark08 2012.01.17. 14:10:47

Szia, csak egy igazán mini kiegészítés a "….különben biztosan korábban elkezdem gyártani az egyik leghíresebb cseh sörkorcsolyát, a hermelint." mondatodhoz:
A sörkorcsolya neve azért "hermelin", mert az a neve annak a sajtnak (egy camambert típusú sajt) , amiből készül... Azért pl. az U Fleků sörsajtja - pivní sýr - se kutya a sörkorcsolya kategóriában :-)

Mindennapi Manna 2012.01.18. 08:54:33

Köszönöm:)

Moha 2012.01.23. 12:35:38

Köszönöm a receptet, már a hűtőben csücsül!

Mindennapi Manna 2012.01.25. 12:12:11

:) szívesen
süti beállítások módosítása