12/20110
Kardamomos, rózsaborsos csokoládé
Fotó: Krumpli Béla
Azt hiszem, még soha nem volt olyan Karácsony, hogy legalább néhány ajándékot ne én készítettem volna. Az utóbbi években persze elszaporodtak a gasztro-ajándékok, a különböző lekvároknak,chutney-knak, bonbonoknak mindig örülnek a barátaink. Ezek elkészítése azonban időigényes, sokan érezhetik úgy, hogy a nagy rohanásban csak az nincs.
Ez a fűszeres csokoládé azonban 20 perc alatt elkészül, és akkor már el is mosogattunk. Ráadásul nagyon könnyű személyre szabni: mindenki kedvenc fűszereivel ízesített csokoládét kaphat. Megszórhatjuk mákkal, narancshéjjal, chilivel, kakaóbabbal, gyömbérrel. Esetleg kandírozott gyümölcsökkel, olajos magvakkal. Húzzuk ki a fűszeres fiókot, és engedjük szabadjára a fantáziánkat! Jól jöhet akkor is, ha utolsó percben derül ki, hogy valakinek elfelejtettünk ajándékot vásárolni.
Készülhet tej, vagy étcsokiból is, a legfontosabb, hogy jókedvvel csináljuk. Azért szeretem tejcsokoládéból, mert ezen nem látszik annyira, ha nem, vagy nem megfelelően temperáltuk.
Hozzávalók:
20 dkg csokoládé
kb. 8 kardamomhüvelyből a magok (kóstolgassuk, miközben belekeverjük)
rózsabors ízlés szerint
A csokoládét vízfürdőben felolvasztom, állandóan kevergetve. Közben a kardamomhüvelyből kiszedem a magokat, mozsárban megtöröm. Egy tálcát megfordítok, beborítom sütőpapírral. Az összetört magokat belekeverem a csokoládéba, majd ráöntöm a sütőpapírral borított tálcára. Késsel elsimítom, és megszórom a rózsaborssal, amit kicsit belenyomogatok a csokoládéba. Miután megdermedt, darabokra tördelem, és becsomagolom.
A recept megjelent a wellingtoni Hírmondó decemberi számában is.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.