15
12/2011
0

Kardamomos, rózsaborsos csokoládé

Fotó: Krumpli Béla

Azt hiszem, még soha nem volt olyan Karácsony, hogy legalább néhány ajándékot ne én készítettem volna. Az utóbbi években persze elszaporodtak a gasztro-ajándékok, a különböző lekvároknak,chutney-knak, bonbonoknak mindig örülnek a barátaink. Ezek elkészítése azonban időigényes, sokan érezhetik úgy, hogy a nagy rohanásban csak az nincs.

Ez a fűszeres csokoládé azonban 20 perc alatt elkészül, és akkor már el is mosogattunk. Ráadásul nagyon könnyű személyre szabni: mindenki kedvenc fűszereivel ízesített csokoládét kaphat. Megszórhatjuk mákkal, narancshéjjal, chilivel, kakaóbabbal, gyömbérrel. Esetleg kandírozott gyümölcsökkel, olajos magvakkal. Húzzuk ki a fűszeres fiókot, és engedjük szabadjára a fantáziánkat! Jól jöhet akkor is, ha utolsó percben derül ki, hogy valakinek elfelejtettünk ajándékot vásárolni.

Készülhet tej, vagy étcsokiból is, a legfontosabb, hogy jókedvvel csináljuk. Azért szeretem tejcsokoládéból, mert ezen nem látszik annyira, ha nem, vagy nem megfelelően temperáltuk.

Hozzávalók:

20 dkg csokoládé
kb. 8 kardamomhüvelyből a magok (kóstolgassuk, miközben belekeverjük)
rózsabors ízlés szerint

A csokoládét vízfürdőben felolvasztom, állandóan kevergetve. Közben a kardamomhüvelyből kiszedem a magokat, mozsárban megtöröm. Egy tálcát megfordítok, beborítom sütőpapírral. Az összetört magokat belekeverem a csokoládéba, majd ráöntöm a sütőpapírral borított tálcára. Késsel elsimítom, és megszórom a rózsaborssal, amit kicsit belenyomogatok a csokoládéba. Miután megdermedt, darabokra tördelem, és becsomagolom.

A recept megjelent a wellingtoni Hírmondó decemberi számában is.

Címkék: ajándék

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr65593592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása