14
12/2011
1

Hóemberek pillecukorból

Fotó: Krumpli Béla

Ezeknek a hóembereknek nem lehetett ellenállni. Jól mutatott a dekorált mézeskalács házak kertjében.

A pillecukor abszolút siker volt, azok is elvoltak ragadtatva, akik sok marshmallow-t ettek már életükben, és szakértők a témában. Imádták a gyerekek is, tehát érdemes otthon próbálkozni vele. Intenzív méz-íze ellenállhatatlan, mézízűbb a mézes cukorkáknál. Jó buli elkészíteni, nagyon látványos, ahogy a folyékony, zselatinos szirup kihabosodik. Az én kedvenc elfoglaltságom azonban a vagdosás: ollóval apró kockákra vágni elképesztően mulatságos.

Tervezem, hogy egyszer kakaó-partit is szervezek, amikor lesz rengeteg nagyon apró pillecukor, amit mindenki kedvére dobálhat a kakaójába. Írországban gyakorlatilag a pillecukor miatt ittam mindenhol kakaót:) Na meg majd gyertyalángnál is sütögethetjük - gyerekekkel nagyon hálás program, elvarázsolja őket a tűz, és sötét téli estéken a gyertyalángnál igazán jókat lehet beszélgetni.

Hozzávalók:

a pillecukorhoz:
4 ek zselatin (sima étkezési zselatin legyen, tortazselé, befőző zselésítő nem jó)
1,5 bögre víz (1 bögre = 2,5 dl)
330 g cukor
0,5 bögre méz
1/4 tk só
1 tk vanília kivonat
2 ek porcukor
2 ek kukoricakeményítő
kevés olaj

Egy tálcára sütőpapírt terítek, egészen vékonyan kiolajozom, rászitálok a porcukor-keményítő keverékéből annyit, hogy ellepje az olajat. Félreteszem.

A zselatint a keverőtálba öntöm, és egy bögre vízzel elkeverem. A maradék vizet, a cukrot, a sót és a mézet egy magasabb falú lábasban felforralom, majd kis lángon addig főzöm, míg 126 fokos lesz a szirup, azaz kb 7-8 percig. Habverővel elkezdem keverni a zselatint, és lassan hozzáöntöm a forró cukorszirupot. Magasabb fokozatra kapcsolom a gépet, és végignézem, ahogy a zselatinos szirupból gyönyörű, hófehér hab nem lesz - nagyjából 8-10 perc alatt. Ezt a folyamatot még nem unom, pedig már többször készítettem.

A habot az előkészített tálcára öntöm, nedves késsel elegyengetem. Tetejére is szitálok keményítős porcukrot. Hagyom megszilárdulni (kb 3-4 óra), majd felvágom ollóval, és meghempergetem a maradék keményítős porcukorban.

a hóemberekhez:
pillecukor
kevés medvecukor
kevés piros cukor
kevés tojásfehérjehab
fogpiszkáló

Három pillecukor darabot felhúztam egy fogpiszkálóra, legfelülre jött egy darabka medvecukor. Szintén medvecukorból vágtam két apró szemet, piros cukorból orrot, ezeket tojáshabbal felragasztottam, a fogpiszkáló kiálló részét levágtam.

A recept Niki közvetítésével a Baked fiúktól A hóemberek ötlete innen.

Ne feledjétek, a hétfői játék ma estig tart a Paszuly fészbukoldalán! Keressétek a Lantos Judit gasztro-tárgyairól szóló bejegyzést, lájkoljátok, és osszátok meg, sütipecsétet nyerhettek!

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr505593593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Coco Binky 2011.12.14. 13:24:08

Nagyon édesek! Tényleg jópofák! :))
süti beállítások módosítása