06
12/2011
3

Üvegkeksz Karácsonyra

Fotó: Krumpli Béla

Főképp dekorációs célból születtek ezek a kekszek, a legegyszerűbb tésztából. Kis gyömbért szórtam a tésztába, hogy ha valaki megkívánná, legyen íze. Szerintem ajándéknak sem utolsó, vagy karácsonyfadísznek, vagy csomagra dekorációnak.

Amúgy nagyon egyszerű elkészíteni, én egy kicsit tartottam tőle, de kiderült, fölöslegesen.

Néhány tanács és észrevétel: amennyiben a kész kekszet szeretnénk felakasztani, érdemes sütés előtt kilyukasztani, én elfelejtettem. Ki lehet utána is, de elég sok idő, míg mindegyiket óvatosan átfúrjuk, ráadásul lesz egy csomó törött kekszünk.

A cukorkákat törjük össze, és nagyjából annyit szórjunk a lyukakba, amilyen magas a tészta, el fog olvadni. A második tepsinél megpróbáltam vékonyabb rétegben, de nem volt elég arra, hogy kitöltse az egészet. A kekszet max tíz percig süssük, különben a cukor karamellizálódik, és megbarnul. A zöld cukorkák tartják meg legkevésbé a színűket.

Hozzávalók:

8 dkg puha vaj
12 dkg cukor
1 tojás
18 dkg liszt
2 tk őrölt gyömbér
színes, töltetlen keménycukorkák

A vajat a cukorral kikeverem, beledolgozom a tojást, majd a lisztet és a gyömbért. Amikor a tészta összeállt, zacskóba teszem, és fél-egy órára hűtőbe teszem.

A sütőt előmelegítem 170 fokra, a tésztát 4-5 mm-re nyújtom. Kiszúrom a formákat, a közepükbe összetört cukorkákat szórok, és tíz perc alatt megsütöm. A tepsiben hagyom kihűlni.

Kövessétek a Paszulyt fészbukonis:)

Címkék: keksz

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr835593597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anazar 2011.12.06. 16:09:34

Tavaly szép dísze volt a lakásnak, remek karácsonyfadíszek is, ahogy áteresztik a fényt.
Kár, hogy fordítva van fent a kép...

Mindennapi Manna 2011.12.07. 08:43:42

Direkt tettük fordítva a képet:) Nálunk is a lakást díszítik

TeaRoom 2011.12.07. 09:19:58

Nagyon jól néz ki, szuper ötlet!
süti beállítások módosítása