30
11/2011
0

Segal Viktor: Ízek és formák


Minden egyes alkalommal, amikor szakácskönyv kerül a lakásba, megfogadom, hogy az volt az utolsó. Majd mindig megszegem ezt a fogadalmam. Most éppen hat hazai szerző művére vagyok kíváncsi.

Az, hogy Segal Viktor zseniális, nem kérdés. Az sem újdonság, hogy a második könyve is tele van jobbnál jobb receptekkel, hogy szépen fotózták. Ami miatt akárhány könyve is jelenik meg, mégis mindig kíváncsi leszek rá: mert megihlet. Mert a receptek kapcsán beindul a fantáziám, újabb és újabb ötleteim támadnak. Ha valamiben elakadok, vagy csak szeretnék valamit, de magam sem tudom még, hogy mit, Segal könyveit szoktam elővenni, és átlapozom őket. Azonnal ezernyi ötletem támad, nem győzöm jegyzetelni őket.

Az Ízek és formák című könyv tíz alkalomra kínál fogásokat, olyanokra mint pl: csajbuli, fiúbuli, másnaposság, kettesben, színház után, ünnepek, villámgyors fogások. Ezek az ételek természetesen nem mindig a legegyszerűbbek, de pont arra jók, hogy Segal "vezetésével" bátran belevágjunk a rántottán túli főzésekbe, felfedezzünk néhány új alapanyagot, fűszert, hozzávalót. Minden recept elején és végén van egy-egy rövid ajánló, illetve tipp, amellyel Segal segíti az adott étel elkészítését, tálalását. Nem utolsósorban pedig ott vannak a fotók, azokat elnézve ember legyen a talpán, aki ne szeretne azonnal fakanalat ragadni, odaállni a tűzhely mellé, és egymás után megfőzni az összes ételt.

Segal zsenialitása szerintem mégis azokból az ételekből tűnik ki leginkább, amelyekhez alig használ néhány alapanyagot, azok ráadásul nem is túlságosan különlegesek. Viszont úgy keveri-kavarja az ízeket, hogy a végeredmény valami egészen különleges lesz. Kedvencem a karamellizált pisztácia, amelyre grapefruit levet önt, és ettől valami egészen fantasztikus, különleges ropogóst kapunk, amit aztán mindenféle édességre lehet szórni. Mindig dupla adagot készítek, a felét úgyis megeszem mielőtt az asztalra kerülne.

Fotók: boook.hu



A könyv másik különlegessége, hogy Segal ezúttal a számára kifejlesztett étkészletre, a KULT PRODUCTS termékcsaládra tervezte ételeit. A BOOOK kiadó és az Ivánka közös terméke betonból készült különböző formájú, alakú tányérok, tálak, edények, amelyek kétségtelenül nagyon jól néznek ki, fotózásra tökéletesek. Jómagam hasonló edényekből, tányérokból képtelen vagyok enni, csak rágondolok, hogy a késem, villám érintkezik a betonnal, és máris kiráz a hideg, szerencsémre, ezek az ételek nem csak ilyen edényből finomak.

A könyv kapható a Líra, Libri, Alexandra, Tóthágas, Bookline hálózatában valamint a Tesco, Auchan, Cora áruházakban és független terjesztőknél országszerte.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr775593600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása