20
07/2011
0

Cukkinis, lazacos quiche


Fotó: Krumpli Béla

Soha nem állt szándékomban bizonyítványokat, okleveleket gyűjteni, de idén úgy esett, hogy egy héten belül kettőt is szereztem. A második arról tanúskodik, hogy halgasztronómus vagyok.

Egy nagyon jól átgondolt kurzuson lettem azzá, az OceanCowboy blog szerzője által, jó sok gasztroblogger és egy, lassan gasztrobloggerré előlépő gasztrohaver társaságában. A kurzus elején gazdagabbak lettünk mindenféle elméleti tudnivalóval, a végén pedig elképesztően finom halas és egyéb tengeri herkentyűs ételt kóstolhattunk, és készíthettünk. A többség élt is ezzel a lehetőséggel:)*



Jómagam a halak világába soha nem mélyedtem el különösebben, mert nem egyértelműen szeretek bármilyen halat. Igazából nem is tudom meghatározni, hogy mit szeretek, és mit nem, az biztos, hogy a tenger gyümölcseit igen: homár, osztriga, rák, kagyló jöhet bármikor. Ehhez képest a lazac is többnyire akkor ízlik, ha magam készítem el, vagy, amint az most kiderült, más kreatív gasztroblogger. Itthoni étteremben mindenképpen óvatos vagyok, a legritkább esetben rendelek halat.

Persze, sok múlik az alapanyag minőségén, és itthon elég kevés a megbízható beszerzési forrás. Az egyik mindenképpen a Metro, dehát az messze van, ha az embernek halra támad gusztusa, nem mondhatja, hogy "leugrom a Metróba". A sarki boltban kapható halak többségéről eddig is sok rosszat hallottam, ezeket egytől-egyig csak megerősítették, afrikai harcsát és pangasius-t ezentúl sem fogok vásárolni, Jó hír, hogy hamarosan nyílik egy minőségi halkereskedés Budapesten, - de mindenről a maga idejében.



Amúgy mindenféle tengeri halat nyugodtan lehet vásárolni, mert az, a távolsághoz képest pillanatokon belül a Metro halaspultjára kerül. Kiderült még, hogy a garnélák 80 százaléka fagyasztva érkezik a boltokba, mert nagyon romlékony. Hogy a tonhal azért vörös, mert siet. Hogy a laposhalak királya a rombuszhal, a tintahalaké a kalmár.

Megtudtuk azt is, hogy a barramundi nem esik szét atomjaira akkor sem, ha fagyasztva tároltuk. De ha bármilyen halat beteszünk a fagyasztóba, előtte mártsuk egy percre hideg vízbe, így a húsból nem csapódik ki a víz. Közvetlenül jégre csak bőrös halat lehet tenni, különben megég a hal húsa. A kagylókat, ha megkocogtatjuk, elkezdenek izegni-mozogni, ebből meg lehet állapítani, hogy élnek-e még. Ne vízben tároljuk őket, felhasználásig hálóstól tegyük a hűtőbe, nem lesz semmi bajuk.



*Jómagam egy quiche-t szerettem volna készíteni, ám több hiba csúszott a rendszerbe. Először is semmi kedvem nem volt főzni: sokkal jobban esett a többieket nézni, babusgatni a homárt, kóstolgatni, kérdezősködni. Másodszor a gyümölcstortaformában nem lehet omlós tésztát sütni. A többit nem sorolom. A lényeg, hogy az elképzelés jó volt, a quiche itthon elkészült, és - nem azért mondom, - de elképesztően jó lett:)

A beszámoló a METRO Vevőakadémia Hal és seafood kurzusa nyomán készült.

Hozzávalók:

a tésztához:
18 dkg liszt
12 dkg jéghideg vaj
6 dkg jéghideg víz

A vajat apró darabokra vágom, nagyjából elmorzsolom a liszttel - nem baj, ha nagyobb daradok is maradnak benne, beleöntöm a vizet, és villámgyorsan összeállítom a tésztát. Fóliába csomagolom, és fél órára beteszem a hűtőbe.

a töltelékhez:

30 dkgcukkini
20 dkg lazacfilé
1 vöröshagyma
1/2 mk chilipehely
3 tojás


A cukkinit kézi uborkagyalun héjastól lereszelem, megsózom, és egy órát állni hagyom. Közben a hagymát apróra vágom, a bőrétől megszabadított lazacot kis négyzetekre. A cukkinit nagyon alaposan kifacsarom, egy tálban összekeverem a hallal, a hagymával és a kissé felvert tojásokkal. Sózom, beleszórom a chilipelyhet.

A tésztát kinyújtom, beleteszem a formába, ráöntöm a tölteléket. 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütöm.

Címkék: pite

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr305593645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása