05/20113
Bodzakrém
Fotó: Krumpli Béla
A szörpöknek soha nem voltam nagy barátja, most sem szoktam inni. Egyszerűen nincs meg a helyük az életemben: ha szomjas vagyok, vizet iszom, más nem oltja a szomjam. Ha édességre vágyom, akkor valami rágható jut eszembe. Ha meg azért iszom, mert aznap még nem ittam eleget, akkor sem cukros szörpökkel pótlom a folyadékot. Így tehát a bodza ízét sok-sok éve nem éreztem: pezsgőt nem ittam, lekvárt nem főztem, palacsintatésztába mártva nem sütöttem. Nem is kívántam, mígnem idén meg nem éreztem az illatát.
Egy ideig csak találgattam, hogyan varázsolom majd be a bodza ízét a krémbe: százféle dolog eszembe jutott, agyban mindent lejátszottam, és egyre nagyobb izgalommal folyamatosan újabbakon törtem a fejem, mert mi van akkor, ha az előző nem lesz jó. Aztán kezdtem az elsővel, nemes egyszerűséggel beáztattam a bodzát a tejbe - abból indulva ki, hogy a bodzaszörp is áztatással készül. És láss csodát, a tej átvette az ízét, sikerült egy nagyon intenzív ízű bodzakrémet előállítani. Sok-sok agymunkával, majd minimális befektetéssel:)
Ez csak a próba volt, de annyira finom lett, hogy megállja a helyét desszertként. A továbbfejlesztett változata hamarosan következik.
Hozzávalók:
5 bodzavirág
2 dkg liszt
10-15 dkg cukor
0,5 l tej
2 tojássárgája
2-3 szem eper a díszítéshez
A bodzavirágot beáztatom a fél liter meleg tejbe, és 4-5 órát ázni hagyom, majd leszűröm, a virágból jól kinyomkodom a tejet.
4 dl tejet felteszek melegedni. Közben a lisztet összekeverem a cukorral, beleteszem a tojássárgákat, és jól elkeverem a maradék egy dl tejjel. Ráöntöm a forró tejet, visszateszem a tűzre, és állandó kevergetés mellett besűrítem. (Ha már elég sűrű 2-3 percig kevergetem, hogy ne legyen lisztízű.)
Kis tálakba, vagy poharakba töltöm, lehűtöm. Tálalás előtt apróra vágott eperrel, esetleg illatos eperkompóttal díszítem.
Vagy sütök képviselőfánkot, és azt töltöm a bodzakrémmel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Ottis 2011.05.26. 13:11:46
szmari 2011.05.27. 15:12:43
Nálam egész éjjel ázott a tejben(csavaros üvegben a hűtőben),épp 5 szép virág volt a fiatal bokrunkon, ami csak véletlenül van nekünk...
Köszönjük az ötletet, a receptet! Finom!
Mindennapi Manna 2011.05.27. 15:20:16
Tejbe áztatott bodzából mindenfélét csináltam idén. Tegnap pl. bodzás krémest. Recept hamarosan a másik blogon.
Ja, és ezekben az a jó, hogy szárított bodzából is működnek!