23
05/2011
1

Mézes, kakukkfüves sült spárga, újkrumpli, paradicsom


Fotó: Krumpli Béla

Szédítő az a sok friss zöldség, amit már kapni lehet a piacokon. Néhány évvel ezelőtt még hatalmas mennyiségeket vásároltam volna, ma már be tudok telni a látvánnyal, magunknak meg igyekszem annyit vásárolni, amennyit meg is eszünk egy hét alatt. Mondjuk sokat segít, hogy az utóbbi hetekben Krmpl is jóval több zöldséget, és kevesebb húst eszik. Kiélhetem magam a mindenféle zöldséges ételek elkészítésében - nekem könnyebben is megy, mint a húsok sütése, még akkor is, ha ez nem látszik. A zöldségek jobban inspirálnak.

A sült zöldségekben az a jó, hogy attól függően, mi kerül bele, mindig más-más ételt kapunk. Mintha mindig más ételt készítenénk:) Hiszen mindössze mindenféle, vagy bármilyen zöldséget be kell dobálni egy tepsibe, meg kell locsolni olívaolajjal, majd puhára sütni. Ez az alap, amit aztán mindenfélével fel lehet turbózni: fűszersóval, fokhagymával, zöldfűszerrel, citrommal. Mi mostanában ebédre esszük, maximum egy kis fűszeres tejfölt készítek a zöldségek mellé. Legutóbb az sem kellett, a mézes máz és a kakukkfű bőven elég volt. Ennyi méztől természetesen nem lesz édes, csak éppen annyi pluszt ad hozzá, amennyitől nagyon elégedetten dőlünk majd hátra, és érezzük, hogy szép az élet.

Hát ez is tipikusan az az étel, aminél nem lehet megadni a mennyiségeket. Próbálkozom, de alkalomtól, éhségtől, zöldségfélétől és embertől függ, hogy ki mennyit tud a sült zöldségből megenni.

Hozzávalók: (2 személyre)

egy csomag spárga
23-30 dkg aprószemű újkrumpli
5-6 koktélparadicsom
kis csokor kakukkfű
1 tk méz
5-6 ek olívaolaj

bors

A zöldségeket megpucolom, megmosom, megszárítom. A spárgát, krumplit összeforgatom 4 ek olívaolajjal, beleteszem a tepsibe. A paradicsomokat kettévágom, összekeverem egy-egy kanál olívaolaj és méz keverékével, rászórom a zöldségekre. Sózom, frissen őrölt borssal megszórom, ráteszem a kakukkfüvet. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt puhára sütöm.

Címkék: főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr835593657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anazar 2011.05.23. 12:11:43

De vidám egy tál! Gusztusos nagyon ;-)
süti beállítások módosítása