09
05/2011
4

Mentás, citromos uborkasütemény




Fotó: Krumpli Béla


Az Essencia 3C+1P tanfolyamának utolsó kurzusát Kolonics Zoltán
, a Gerbeaud cukrásza tartotta. Nem volt könnyű dolga: a mai Gerbaud-ról kellett egy átfogó képet nyújtania. Elképesztő mennyiségű desszert elkészítését mutatta be, sok kis titkot osztott meg velünk. És készített olyat is, ami a cukrászda kínálatában nem szerepel, például joghurtos uborkafagyit. Az est folyamán annyi édeset kóstoltunk, hogy kb. már a fülünkön is az folyt ki, de néhányan annyira nagy rajongói lettünk a fagyinak, hogy kénytelenek voltunk repetázni. Teljesen világos volt, hogy azt nekem otthon is meg kell csinálnom, még akkor is, ha nincs uborkapürém.

Annak, hogy végül nem fagyi készült, objektív okai vannak: a mélyhűtőbe beköltözött egy bárány, egyelőre nincs helye másnak. Ám az uborka, mint desszert alapanyaga, addig nem hagyott nyugodni, míg ki nem találtam a hogyant, és elkezdtem a kísérleteket.

Az elsőnél az uborkát reszeltem, és kevesebbet tettem bele. A sütemény sárga lett, apró zöld "maszatokkal", és az íze sem volt kielégítő, nem volt elég uborkás. Gondoltam, pár nap múlva még kísérletezek, de nem bírtam magammal, még aznap folytatni kellett. És így született meg ez a kis zöld szeletke, ami az idén kétségtelen az egyik kedvencünk lesz. Ráadásul nagy mázli, hogy nem tudtam a fagyit megcsinálni, mert így további ötleteim vannak az édes uborkára, szép lassan, mindegyiket kipróbálom!

Figyelem! Ez a sütemény eléggé megosztja a kóstolókat, jobban, mint egy almás pite:) De így is szép számmal gyűjtött rajongókat, nekünk meg továbbra is ízlik, tehát nem kérdés, hogy sütök még ilyet!



Fotó: Krumpli Béla

Hozzávalók:

a tésztához:
10 dkg liszt
3 dkg cukor
negyed teáskanál só
7 dkg jéghideg vaj

A lisztet összekeverem a cukorral és a sóval, a vajat darabokra vágom, és az egészet összedolgozom - meglehetősen morzsás állagú lesz. Kikent 20-szor 20 centis tepsi aljára nyomogatom, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm.

a tetejére:
30 dkg turmixolt uborka (héjastól)
20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 citrom frissen facsart leve
3 ek apróra vágott menta
3 nagy tojás
6 dkg liszt
csipetnyi só

Az uborkát összekeverem a cukorral, beleteszem a citrom héját és levét, a mentát. A tojásokat lazán felverem, beszórom a sót, és összekeverem az uborkás keverékkel, majd beleszitálom a lisztet, és ezzel is összedolgozom. A tésztára öntöm, és további húsz percig sütöm. (Ha a tészta közepe még remegne, 3-4 percig még sütöm.)

Megvárom, míg teljesen kihűl, apró kockákra vágom és tálalom.

Címkék: sütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr305593664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2011.05.09. 14:05:26

Van még?

Mindennapi Manna 2011.05.09. 18:41:32

Már nincs, de ma újabb uborkát vásároltam:)

Turák Kinga 2011.09.11. 23:25:15

uborkából mostanában túltengés van, úgyh lehet ki próbálom a héten! :)

Mindennapi Manna 2011.09.13. 11:22:12

Kinga, majd számolj be az eredményről!
süti beállítások módosítása