22
03/2011
8

Nem vagyok elég bátor - elhallgatott kritikák



Fotó: Krumpli Béla

Egy étteremről akartam írni, de egyelőre nem fogok. Egy kolozsvári étteremről, amelyről azt mondják, elegáns, drága, és olyan ételeket kapni, amiket máshol nem. Nagyjából így is van. Elegáns külön-külön minden, de úgy válogatták össze a berendezést, hogy az volt az érzésem, néhány helyről összeszedték a fölöslegessé vált darabokat. Hiába van tele az étlap olyan ételekkel, amelyeket a városban máshol nem főznek, pusztán ez az elkülönülés nem elég egy étterem "identitásához". Ahhoz biztos(abb) tudás, és ennél sokkal konkrétabb elképzelések szükségesek. Abból, amit mondanak az étteremről egy dolog igaz maradéktalanul: drága. Most, miután kipróbáltuk, kiderült: túlságosan is az.

Zavarban vagyok. Az itthon és az otthon ütközik bennem. (Budapest és Kolozsvár, Magyarország és Erdély - az itt és ott mindig változik, attól függően, hogy hol vagyok. Most az előbbi az itthon, de tegnapelőtt ez még fordítva volt.) Az jelent dilemmát, hogy írhatok-e az otthonról úgy, ahogy érzem, vagy inkább hallgassak, úgysem ott élek, fölöslegesen ne sértsek meg senkit. Mert ugyan még ma is nagyon mérges tudok lenni, ha olyankor használják a román kifejezést, amikor azt akarják érzékeltetni, hogy annál rosszabb az egész világon nem létezik. Azonnal úgy érzem, meg kell védenem azt az országot, ahol már régen nem fogyasztottak el egy magyart sem, és az utak jelentős része is egészen tisztességes. Szóval ha itt a románt szitokszóként hallom, azonnal szinte románná változom, és védeni kezdem egész Romániát. Viszont ha otthon vagyok, és elnézem, hogy mik és hogyan történnek, magam is látom, hogy van még amin változtatni. És felmerül a nagy kérdés: örülnöm kell, hogy egyáltalán valami elkezdődött, vagy jogosan gondolom úgy, hogy ha már valamit csinálnak, akkor miért nem lehet "rendesen" megcsinálni? A gyönyörű természet és a kisebbségi lét nem jelenthet felmentést minden alól.


Fotó: Krumpli Béla

Közben elfogult vagyok magam is, talán ez nem hagyja, hogy leírjam: ami otthon van, nem mindig jó. Mert akkor kiderülne, hogy bizony, Erdélynek is vannak hibái. Miközben ezt persze, tudom, sőt, nem is szeretem, ha valaki azt gondolja, hogy minden, ami ott van, az a legeslegjobb, onnan ered a világ jelentős része, stb.

Szóval még győzködnöm kell magam, hogy nevén nevezzem a dolgokat. Össze kell szednem a bátorságom.

Két órát szenvedtem ezzel a kis semmiséggel:)

Címkék: Kolozsvár

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr245593677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács 2011.03.22. 12:33:48

De szép látvány a Fellegvárról!
:-)
Törhetem a fejem, melyik étteremre célzol. A Kontira? A Gambrinusra vagy a Somesulra? (Az is lehet, hogy már más a nevük, de mind a Főtéren voltak.)
:-)

Mindennapi Manna 2011.03.22. 12:44:46

Egyikre sem:) De további találgatásokra nem reagálok. Amúgy rengeteg az új hely Kolozsváron, elképesztően sok.

Anonymous 2011.03.22. 13:11:32

:) Ujuj, Hobbiszakács! A Kontiban jóval több, mint egy évtizede nem működik semmi, Gambrinus és a Somesul pedig... hát hogy is mondjam... nem valami előkelő helyek, hogy finoman fogalmazzak. Akkor már inkább VIA, esetleg Baracca stb. Kár, hogy egyiket sem próbáltam, mert akkor lehet érteném, mire céloz Mindennapi Manna. Így csak az "alap" ismerős, de nagyon.

Judit 2011.03.22. 14:14:01

Kedves Manna!

Nem könnyű helyzet, de ennek ellenére nevén kell nevezni a dolgokat!
És persze, még nagyon sokat kell fejlődnie itt(is) mindennek és mindenkinek.

Ottis 2011.03.22. 17:59:43

Azt mondják az ember otthona ott van ahol lakik és jól érzi magát. Persze ettől függetlenül ha hazajössz akkor itt is otthon van. Hát igen az igényesség az nem jellemző sok helyen nálunk felé, úgy hogy nem csodálkozom, hogy néha vegyes érzések vannak benned emiatt!
Pünkösdre terveztek jönni az idén?

PALETTAAGO 2011.03.22. 19:25:23

Biztosan,hogy az Agaperol van szo...a termeszet es a latvany az varazslatos,de valahogy el van vetve a bizonytalansag erzese a mai vilagban ...
...es valahol otthon kell erezze magat az ember.

Mindennapi Manna 2011.03.22. 23:54:22

Én Kolozsváron is otthon érzem magam! Ez nem kérdés:)

Judit, tényleg nem tudom egyelőre megírni...

Ottis, írok majd levelet.

Mindennapi Manna 2011.03.23. 00:03:45

Olyan dolgokra gondoltam ebben a bejegyzésben, amelyektől otthon mindenki el van ájulva. Vagy úgy tesz, mintha el lenne. És közben annyira nem jók, csak ezt valamiért nem mondják ki. Vagy nem is látják? Ezt nem mindig tudom eldönteni. Csak sajnálom, hiszen akár jók is lehetnének. És nem tudom, miért nem lesznek azok. Miért akadnak el a majdnemnél?
süti beállítások módosítása